Zlarin i Prvić među sedam naših otoka na kojima je zabranjen promet!

Svaki od oko 1246 (podaci Hrvatskog hidrografskog instituta) otoka Hrvatske ima svoju posebnu priču.

Cres je najveći otok, Brač je otok s najvišom nadmorskom visinom, najdužu obalu ima Pag, a na primjer Galešnjak je poseban po svom obliku – srcu, čak je preimenovan u ‘Otok zaljubljenih’.
Neki pak su posebni jer na njima nema automobila. Takvi otoci pravo su utočište za sve ljubitelje mirnog odmora i hodanja na primjer.
 
Sedam hrvatskih otoka na kojima su automobili zabranjeniUnije – dio je cresko-lošinjske otočne skupine, a ujedno je i površinom najveći među otočjem koji okružuje Lošinj. Automobili ne prometuju ovim otokom jer su ulice preuske, no od 1996. godine na otoku se nalazi mala zračna luka.

Silba – ‘vrata Dalmacije’ kako se još naziva ovaj otok je oaza mira – bez automobila.

Susak – mali otok u sjevernom Jadranu, poznat po plitkim pješčanim uvalama, predivnoj narodnoj nošnji i žućkastoj prašini od koje je otok načinjen.
Na otoku nema cesta, nema automobila, nema bučnih noćnih klubova – samo kilometri prašnjavih stazica koje preko travnatih kaskada selo spajaju sa udaljenim uvalicama.

Zlarin – je jedan od šest naseljenih otoka, treći po veličini u šibenskom arhipelagu i najbliži gradu Šibeniku.
Zlarin je zeleni otok bez automobila, raj za djecu, idealan za potpuni odmor, uživanje u šetnji, kupanje u kristalno čistom moru. Širom svijeta poznat je po koraljima – ovdje je još uvijek sačuvan tradicionalan način izrade poznatog i vrijednog nakita od koralja.

Prvić – je manji otok šibenskog arhipelaga, nalazi se u samoj blizini Vodica. Na otoku postoje dva tipična dalmatinska ribarska naselja: Prvić Luka i Šepurine, a međusobno su povezani jedan kilometar dugom cestom kojom možete pješice ili biciklom jer automobilima je promet zabranjen.

Lopud – spada u južnodalmatinsku skupinu otoka. Malen, bez automobila, bez ceste, predstavlja odličan bijeg iz turistički prenapučenog Dubrovnika. Lopud se diči i s jednom od najljepših plaža, Šunj, do koje vodi staza kroz gustu i mirisnu vegetaciju.

Koločep – najjužniji hrvatski naseljeni otok, smješten zapadno od Dubrovnika. Na samom otoku nema cesta, jedina značajna prometnica na otoku je betonski put koji spaja dva naselja – Gornje Čelo i Donje Čelo, dovoljno širok za pješake, ne i za vozila. Dva naselja su udaljena petnaestak minuta ugodne šetnje.

Izvor: CroExpress  foto: love croatia

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.