Županijska skupština protiv vađenja nafte kod Kornata, HNS: To je populizam bez ikakvog učinka

Vijećnici Županijske skupštine protive se namjeri Ministarstva gospodarstva da akvatorij ispred Kornata i Žirja postane istražno polje 8,10 i 11 za eksploataciju ugljikovodika. Sa 24 glasa ‘za’, uz protivljenje vijećnice HNS-a Vlatke Duilo i suzdržane članove SDP-a i NL Stipe Petrine, Županijska skupština prhvatila je prijedlog župana Gorana Pauka te se tako odredila kako naftne bušotine u svom dvorištu – ne želi.

Župan je ponovio kako Vlada RH oko Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu nije napravila ništa kako treba te da postoji niz stručnih i proceduralnih propusta i pogrešaka. Usvajanjem Zaključka o neprihvaćanju istražnih polja 8,10 i 11 od strane Županijske skupštine, smatra Pauk, čitava stvar dodatno će dobiti na političkoj težini.

PETRINA: Trebali ste proglasiti ZERP

Rasprava na ovu temu, međutim, nije prošle bez povišenih tonova. Stipe Petrina kazao je kako do ove situacije uopće ne bi došlo da je ‘HDZ-ova Vlada 2007. godine proglasila ZERP’.

-Nema sumnje da je bušenje Jadrana negativno za turističku sliku Hrvatske, ali država je dužna 87 posto BDP-a i ovo nije odluka Vlade RH već vjerovnika koji je pritišću. Međutim, vjerujem da se ovo moglo izbjeći da je vaša Vlada imala malo pameti i proglasila ZERP. Trebalo je imati malo promućurnosti i dalekovidnosti – spočitao je Petrina na što ga je župan prozvao za politizaciju.

SDP-ova vijećnica Jadranka Blaće zamjerila je županu što se netom prije na brojna vijećnička pitanja oko raznih tema ispričavao kako odgovori nisu u njegovoj nadležnosti niti pod njegovom ingerencijom, da bi na ovu temu Šibensko-kninska županija donosila zaključke i zauzimala stavove.

SDP: Pričekajmo referendum

-Ovaj slučaj nije u djelokrugu Županije te je prerano da smo apriori protiv odluke Vlade o eksploataciji Jadrana. Priključujem se stavu premijera da se na ovu temu napravi referendum – kazala je Blaće.

Župan joj je replicirao kako su upravo Županije i jedinice lokalne samouprave pozvane da raspravljaju na ovu temu što je, kritizirao je Pauk, Vlada RH mimoišla napraviti.

HNS: Ovo je populizam bez ikakvih učinaka

Jedina vijećnica koja nije bila za to da se Županija usprotivi vađenju nafte ispred Kornata i Žirja bila je HNS-ova Vlatka Duilo. Ona također smatra kako donošenje ovakvog Zaključka nije u djelokrugu rada Šibensko-kninske županije niti područne samouprave te da je posrijedi ‘populizam bez stvarnih učinaka’.

Župan Pauk svoje je primjedbe na Okvirni plan i program eksploatacije Jadrana Ministarstvu gospodarstva već dostavio i to tijekom javne rasprave, poručila je Duilo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.