Županijski vijećnici opet odbili dati tisuću kuna za svako novorođeno dijete

Županijski skupštinari na današnjoj su sjednici usvojili budžet Šibensko-kninske županije za 2016. godinu koji iznosi 129 milijuna kuna te je manji za 6,6 milijuna kuna nego proračun za 2015. godinu koji je također danas rebalansiran po drugi put.  Najveće smanjenje, pojasnio je prvi čovjek županije Goran Pauk, odnosi se na pad prihoda od poreza na dohodak, pad prihoda od postupka legalizacije te činjenice što Ministarstvo obrazovanja još  nije donijelo odluku o sufinanciranju srednjoškolskog prijevoza za drugo polugodište aktualne školske godine.

Pauk je kazao kako proračun za iduću godinu karakteriziraju najave o lošem gospodarskom stanju i nastavku pada prihoda od poreza na dohodak. Istodobno, na rashodovnoj strani blagajne, svim djelatnicima Županije i javnih ustanova ukinute su božićnice, darovi za djecu i ostale naknade u visini od 820 tisuća kuna.

Međutim ti rezovi nisu impresionirali dio vijećnika Županijske skupštine.

-Čeka nas još jedna godina i trogodišnje razdoblje u kojem se neće dogoditi ništa već ćemo nazadovati, nastavit će se depopulacija, iseljavanje, nekonkurentnost…Ukratko, sve ono najgore što jesmo već godinama – konstatirala je HNS-ovka Vlatka Duilo. Te negativne trendove svojim amandmanima na proračun pokušao je zaustaviti njezin stranački kolega Petar Mišura.

skupstina

Mišura je Županiji, kao i lani, predložio da za svako novorođeno dijete uvede naknadu od tisuću kuna pozivajući se na županove medijske izjave kako je najveći problem Šibensko-kninske županije demografija.  Osim toga, predložio je iznos od 315 tisuća kuna za pomoć pri izradi dokumentacije za aplikaciju projekata na fondove EU nerazvijenim općinama i gradovima u našoj županiji te 105 tisuća kuna za dislocirani Studij energetike u Šibeniku.

Niti jedan od njegova tri amandmana župan, kao predlagatelj proračuna, nije prihvatio, a njegovom stavu pridružila se HDZ-ova većina u Skupštini.

Posebno je oštra u kritiziranju proračuna bila SDP-ova Jadranka Blaće koja ga je opisala kao ‘ izuzetno lošu konstrukciju armiranog betona’.

-Proračun je sve samo ne razvojni. Nije čak ni socijalni. Dvadeset godina mi imamo jedan te isti proračun. Pokušala sam čak napraviti neke amandmane, ali sam onda odustala jer je ovaj proračun zapravo izuzetno loša konstrukcija armiranog betona koju je apsolutno nemoguće srušiti i nikakvi amandmani, nikakvo šminkanje,  ga neće spasiti – kazala je Blaće te dodala kako je Šibensko-kninska županija ‘najslabija karika u državi’, a Pauku je poručila da će ostati zapamćen ‘kao zadnji župan koji je odveo ovu županiju u likvidaciju’.

Županu se njezine riječi nisu niti malo svidjele te joj je oštro odgovorio:

-Ovo vaše izlaganje bio je politički pamflet iz nekih starih vremena. Katastrofa koliko možete lagati. Nevjerojatno da jedan vijećnik jednog tijela može ovako nešto izgovoriti. Gdje ste vi živjeli sve ove godine? Zaista katastrofa – ljutio se Pauk.

Politička prepucavanja ipak nisu dugo potrajala već po izlasku iz Gradske vijećnice svim skupštinarima podijeljeni su prigodni pokloni koje su oni objeručke prihvatili budući da je ovo bila posljednja sjednica Županijske skupštine u ovoj godini.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.