NOVA PRAVILA Otkrivamo kazne za učenike zbog prepisivanja, lažnih ispričnica… i zbog čega mogu biti izbačeni iz škola

Ilustracija

Unese li učenik u školu oružje ali ga pritom ne koristi, odnosno nikoga ne ugrozi, dobit će, ako je osnovac, strogi ukor, dok će srednjoškolac zaraditi opomenu pred isključenje iz škole.

Tek ako oružje koristi, pri čemu “ugrozi sigurnost” drugih učenika ili zaposlenika škole, dobit će najtežu pedagošku mjeru – preseljenje u drugu školu (osnovac) ili isključenje iz škole (srednjoškolac) – proizlazi iz novog prijedloga Pravilnika o pedagoškim mjerama u školama.

Javna rasprava

Povrede ponašanja na temelju kojih će se od jeseni izricati pedagoške mjere za sve učenike u osnovnim i srednjim školama dijele se na četiri razine – lakše, teže, teške i osobito teške. Pritom u tešku povredu ponašanja ulazi unošenje oružja i opasnih predmeta u škole, a kao osobito teška smatra se korištenje oružja uz ugrožavanje sigurnosti. U istu kategoriju kao i korištenje oružja u školi ulaze – teška krađa, krivotvorenje i nasilno ponašanje.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pustilo je u javnu raspravu (e-savjetovanje) prijedlog Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, pri čemu je zadržana praksa po kojoj se učenici formalno ne izbacuju iz osnovne škole (za razliku od onih u srednjoj), već je najteža pedagoška kazna za osnovce preseljenje u drugu školu. Osnovci tako mogu biti kažnjeni opomenom, ukorom, strogim ukorom i preseljenjem, a srednjoškolci uz opomenu i ukor mogu zaraditi još i opomenu pred isključenje i isključenje iz škole.

Pedagoške mjere, predviđa prijedlog, izriču se zbog povrede dužnosti, neispunjavanja obveza, nasilničkog ponašanja i drugih neprimjerenih ponašanja. Po ovome prijedlogu, koji je na e-savjetovanju do 27. srpnja, svaki razrednik obavezan je na početku svake školske godine izvijestiti roditelje o pedagoškim mjerama.

Neopravdani sati

Mjere se po novom dokumentu izriču i zbog neopravdanih sati. Tako će opomena slijediti kako za ponavljanje lakših povreda tako i za skupljenih 1 do 1,5 posto neopravdanih. Ukor će se dobivati za 1,5 do 2 posto neopravdanih, strogi ukor za 2 do 2,5 posto, a preseljenje ili isključenje za više od 2,5 posto neopravdanih od ukupnog broja sati.

Roditelji koji žele opravdati izostanak djetetu iz škole, morat će to učiniti u roku od pet dana od povratka učenika u školu. Prema informacijama iz Ministarstva obrazovanja, Pravilnik je izrađen na temelju novog Zakona o osnovnom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, a očekuje se da bi trebao stupiti na snagu početkom nove školske godine. Smatraju da će pravilnik preciznije utvrditi i ujednačiti kriterije za izricanje pedagoških mjera. Cilj je da se za istu ili približno istu težinu prekršaja utvrde iste mjere, koje su dosad uglavnom bile propisane školskim statutima i razlikovale se od škole do škole. Nije im bio cilj, kažu, ići na štetu djece.

LAKŠA POVREDA

kazna opomena:

1. Ometanje nastave: izazivanje nereda, buke, pričanje nakon opomene, dovikivanje

2. Bacanje smeća

3. Korištenje mobitela

4. Uznemiravanje, naguravanje, gađanje stvarima

5. Klađenje i kockanje

TEŽE POVREDE

kazna ukor:

1. Korištenje nedopuštenih izvora podataka u svrhu prepisivanja (tablet, mobitel…)

2. Omalovažavanje, vrijeđanje, širenje neistina i glasina

3. Unošenje ili konzumiranje droge, alkohola i cigareta

4. Dovođenje neovlaštenih osoba koje su nanijele štetu školi ili osobama

5. Uništavanje imovine nanošenjem veće štete

TEŠKE POVREDE

kazna strogi ukor u osnovnoj školi, opomena pred isključenje u srednjoj školi:

1. Poticanje nasilja (uključuje i skandiranje i snimanje nasilja)

2. Krivotvorenje ispričnica

3. Poticanje grupnog govora mržnje

4. Krađa, uništavanje službene dokumentacije škole ili prisila (npr. iznuđivanje novca od drugog učenika)

5. Unošenje oružja i opasnih predmeta

OSOBITO TEŠKE POVREDE

kazna preseljenje u drugu OŠ, isključenje iz SŠ:

1. Krivotvorenje službene dokumentacije škole

2. Objavljivanje materijala

elektroničkim ili drugim putem, a koji za posljedicu imaju povredu ugleda, časti i dostojanstva druge osobe

3. Teška krađa, tj. krađa počinjena na opasan ili drzak način, obijanjem, provaljivanjem ili svladavanjem prepreka da se dođe do stvari

4. Ugrožavanje sigurnosti učenika ili radnika škole

korištenjem oružja ili opasnih predmeta

5. Nasilno ponašanje

 

IZVOR: jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.