Ako vas policija vidi da padate s bicikla, velike su šanse da ćete zaraditi kaznu

BICIKLISTI, oprez: ako u prometu padnete s bicikla, policija će vam vrlo vjerojatno napisati kaznu. Proizlazi to iz odgovora kojeg je Ravnateljstvo policije poslalo zagrebačkom Sindikatu biciklista.
Ova udruga policiji je poslala upit u kojem su tražili da im objasne sve češće slučajeve novčanog kažnjavanja biciklista zbog pada s bicikle u prometu. U takvim slučajevima policija je bicikliste nerijetko teretila zbog pretjerane brzine i izazivanja prometne nesreće.
Je li biciklist kriv čim je pao?
S obzirom da je evidentno da biciklisti u prometu uglavnom ne mogu voziti brzinom većom od dozvoljene, Sindikat biciklista tražio je od policije objašnjenje ovih kazni.
“Da li je brzina tako proglašena pretjeranom jednostavno na osnovi činjenice da je došlo do pada? Da li to znači da je s pravnog gledišta pretpostavka da pri vožnji “u skladu s uvjetima na cesti” nije moguće pasti s bicikla? Da li je netko kriv (i tko) ako dođe do tehničkog kvara bicikla?”, pitanja su koja je policiji postavio Sindikat biciklista.
Policajac procjenjuje je li brzina bila primjerena
Iz Ravnateljstva policije dobili su odgovor u kojem stoji definicija prometne nesreće kao “događaja na cesti izazvanog kršenjem prometnih propisa u kojem je sudjelovalo najmanje jedno vozilo te je najmanje jedna osoba ozlijeđena”. Tom logikom, objašnjava policija, biciklist je sudionik prometne nesreće kada padne s bicikla, a zbog ozljeda je nužno napraviti očevid pri čemu policajac donosi mišljenje o tome je li biciklist skrivio nesreću.
Prekomjernom brzinom se, objašnjava policija, temeljem Zakona o sigurnosti na cestama, smatra svaka brzina neprilagođena stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, te gustoći prometa. “Ukoliko se prometna nesreća dogodila na način da je biciklist sletio u zavoju van kolnika onda je isti postupio suprotno navedenoj odredbi jer brzinu svog vozila nije prilagodio osobinama na cesti”, tvrde iz policije.
Ako je biciklist pao zbog tehničkog kvara, poput puknuća gume ili pucanja sajle kočnice, policija će utvrditi tehničko stanje bicikla prije same nesreće. Ako u prometnoj nezgodi sudjeluje životinja, koja je izletjela na cestu, kazniti će se vlasnik životinje ili eventualno pravna ili fizička osoba nadležna za održavanje cesta. Osoba zadužena za održavanje cesta kažnjava se i u slučaju kada je biciklist pao s bicikla zbog neadekvatne prometne infrastrukture.
IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.