ANDREJ PLENKOVIĆ: ‘Spreman sam postati predsjednik Vlade

Do 19 sati otvorena su birališta na izborima u HDZ-u na kojima je Andrej Plenković jedini kandidat, koji će naslijediti Tomislava Karamarka.

Budući predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u nedjelju, nakon glasovanja na stranačkim izborima u Dubrovniku, kako je fokusiran na izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima i za preuzimanje uloge predsjednika Vlade, a dodao je i kako spreman za suradnju s Mostom.

Plenković je jedini kandidat na izvanrednim unutarstranačkim izborima nakon što je ostavku na to mjesto dao Tomislav Karamarko zbog nemogućnosti sastavljanja saborske većine.
Odgovarajući na novinarski upit koliko će teško biti voditi stranku iz Bruxellesa, Plenković ujedno i aktualni zastupnik u europarlamentu, odgovorio je kako je fokrusiran na izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. rujna.

Fokusiran na pobjedu

“Ja sam, inače, tu, kao i svi europski zastupnici. Naš posao se sastoji od tri i pol dana rada u Bruxellesu ili Strasbourgu, a u ovom tretnutku je ljetna stanka. Fokusiran sam na izbornu pobjedu, stvaranje parlamentarne većine nakon izbora i preuzimanje vodeće ulogu u izvršnoj vlasti, a to je uloga predsjednika Vlade”, rekao je Plenković.

 

Napomenuo je kako je iskoristio mogućnost glasovanja van mjesta prebivališta te poželio da današnji dan bude prekretnica za HDZ. Pozvao je sve članove i članice da glasuju te zatražio njihovu potporu u radu za boljitak Republike Hrvatske.

Odgovarajući na novinarski upit koliko glasova očekuje s obzirom da ih je Tomislav Karamarko u travnju imamo oko 90 tisuća, Plenković je odgovorio kako o tome ne može nagađati.

“Svaki glas člana i članice HDZ-a za mene je priznanje, ali i obveza u budućem radu”, istaknuo je.

Sutra o Karamarku

Upitan hoće li biti mjesta za Tomislava Karamarka na izbornim listama, Plenković je rekao kako će se o listama raspravljati od sutra.

“Ovo nije trenutak za spominjanje bilo kojeg kandidata ponaosob”, kazao je te dodao i kako bi mu bilo draže da je bilo više kandidata na izborima za predsjednika.

“Sve kolegice i kolege su mogle iskazati interes, meni bi bilo drago da je bilo više kandidata, ali za odluke drugih ljudi ne mogu odgovarati i na njih ne mogu utjecati”, dodao je.

Ustvrdio je i kako će poštovati mandat svih koji su izabrani na Općem saboru stranke, a uvjeren je i kako će svi izabrani članovi poštivati i njegov mandat,piše net.hr

“Vrijeme do izbora je kratko, imamo manje od dva mjeseca, a zajedno s kolegicama i kolegama učinit ću sve da vratimo vjerodostojnost HDZ-u i da kvalitetnim programom, zdravim spojem iskustva i mladosti povratimo povjerenje hrvatskih birača”, rekao je Plenković.

Otvoreni smo i za novu stranicu suradnje s Mostom

Upitan hoće li HDZ ići samostalno na izbore i za koje stranke ima mjesta u koaliciji, Plenković je odgovorio kako će o svim partnerima razgovarati od sutra. Dodao je kako je otvoren za suradnju s Mostom.

“Tražio sam od kolega koje su vodili radnu skupinu za razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima da mi podnesu izvješće, da vidimo sve ono što je bilo dobro u Domoljubnoj koaliciji, da vidimo koje su konkretne analize s onim strankama koje dosad nisu surađivale s nama. Lijeva koalicija se već formirala, a mi ćemo donijeti odgovornu odluku kako izaći na izbore. Ja sam otvoren i za suradnju s Mostom, ne osjećam osobno nikakvu odgovornost za moguće nesporazume u funkcioniranju aktualne Vlade. Mislim da imamo prostora za novu stranicu suradnje”, rekao je Plenković.

Upitan za eventualnu promjenu smjera stranke, Plenković je ustvrdio kako će HDZ pod njegovim vodstvom biti ono što HDZ oduvijek jest. “To je državotvorna stranka, okupljajuća stranka, narodnjačka stranka, stranka koja baštini demokršćanska načela, univerzalna humanistička načela, pomirdbena stranka koja će provoditi temeljne odrednice politike dr. Franje Tuđmana, koja će biti jasno ukorijenjena u europsku obitelj pučana. HDZ mora biti središnja snaga razvoja Hrvatska, stranka koja će imati rješenja za konkretne probleme naših ljudi”, poručio je Plenković.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.