Ante Kulušić jučer u Otvorenom: Zakon o sportu ili o nogometu?

Saborska većina jučer je u Saboru, uz odbijenicu HDZ-a, izglasala hitnu proceduru Izmjena Zakona o sportu.

Je li glavni cilj ove inicijative takozvana nogometna močvara, zašto joj se se protive brojne sportske organizacije, zašto izmjene nije iniciralo nadležno ministarstvo i je li riječ o uplitanju politike u sport, govorilo se sinoć u emisiji Otvoreno HRT-a, a jedan od gostiju bio je i Ante Kulušić.

Oni koji su zakonom sankcionirani neće biti u upravljačkim strukturama, istaknuo je Srđan Gjurković.

Gdje je tu sport? Ide se u hitnu proceduru na inicijativu fanova a sport “šaptom pade”. Nedostaje nam strategija za koju treba provesti analizu, zakon bi je trebao slijediti. Ako hoćemo imati zakon o Hajduku ili Dinamu, nazovimo ga tako i ne opterećujmo hrvatski sport time tko ima više utjecaja u županijskom nogometnom savezu. Idemo s ovim u hitnu proceduru, a istodobno gubimo vrhunski sport. Sabor je ustanovio Nacionalno vijeće za sport koji ga treba savjetovati o sportu, no u ovom slučaju potpuno je zaobiđeno, istaknuo je Gordan Kožulj.

Za sport se iz proračuna izdvaja 0,1%, a u Sloveniji i Mađarskoj 0,6%. Ovo je zakon o profesionalnom nogometu ili način kako srušiti hrvatsku nogometnu organizaciju, izjavio je Ante Kulušić.

Jedna je udruga okupila i profesore i stručnjake i pripremila zakon koji može ići u proceduru, pokazalo se da je to nešto novo – nisu prosvjedovali već su predložili zakon. Nije to Lex Mamić jer se ne ide retroaktivno. Zakon vrijedi za sve što će se izabrati u budućnosti, nitko nema obaveze dati ostavku. Budući izbor bit će onemogućen dok traje pravomoćna presuda i rehabilitacija, rekao je Gjurković.

Zakon se ne primjenjuje na druge npr. košarku. Tražit ćemo ocjenu ustavnosti, rekao je Vladimir Iveta,

IZVOR: hrt.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.