Branitelji će ponovno moći prijaviti PTSP

Među najzadovoljnijim korisnicima državnog proračuna mogu, naposljetku, biti i hrvatski branitelji: Vlada Andreja Plenkovića dat će im prednost nad drugima u značajnom iznosu od 150 milijuna kuna. Naime, s povećanjem proračuna od 17,56 posto, na 1,02 milijarde kuna, zahvaljujući provedbi novog zakona, Ministarstvo hrvatskih branitelja na značajnom je dobitku.

– Težišno investiramo u zdravstvena, stambena i statusna pitanja branitelja. Dakle, prije svega ulažemo u Nacionalnu strategiju za zaštitu i očuvanje zdravlja jer smo uočili veliki pobol i smrtnost hrvatskih branitelja. Godišnje ih umire oko 2500, prepune su ih bolnice. Također, prevelik je broj neriješenih problema stambenog zbrinjavanja, imamo oko 13.000 zahtjeva pa i to želimo pojačati – otkriva ministar Medved.

Osim što će sva do jučer disperzirana statusna i materijalna prava branitelja biti objedinjena u jednom zakonu, stižu i nove mjere poput ukidanja roka u kojemu branitelji mogu stjecati nova prava. Primjerice, nakon deset godina vraća se mogućnost priznavanja statusa oboljelih od PTSP-a, što je ukinuto 2006. godine.

– Vremenski rok za stjecanje statusa branitelja ili invalida po osnovi bolesti je neprihvatljiv jer je općepoznato i dokazano da se bolest, kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, može pojaviti i dugi niz godina nakon rata – kazao je ministar Medved za Večernji list, a cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.