Bravo! Prvi smo u svijetu u jednoj važnoj stvari

Povodom 50. godišnjice Eurotransplanta ministar zdravstva Milan Kujundžić sudjelovao je na jubilarnom kongresu i predsjedničkom simpoziju ove organizacije u Noordwijku. Glavna tema kongresa bila je ‘Zajedno u misiji spašavanja života’, a Hrvatska se istaknula kao najsvjetliji primjer suradnje koja spašava živote.

– Povodom 50. godišnjice Eurotransplanta, na jubilarnom kongresu i predsjedničkom simpoziju ove organizacije u Noordwijku, 5. listopada 2017. godine, kao izaslanstvo Republike Hrvatske sudjelovali su ministar zdravstva Milan Kujundžić, nacionalni koordinator za transplantaciju dr. Mirela Bušić, izvanredna opunomoćena veleposlanica Andrea Gustović-Ercegovac i posebni savjetnik ministra zdravstva dr. Mate Car. Ovu prigodu svojim prisustvom uveličao je i Nj. Eksc. kralj Willem-Alexander od Nizozemske, kazali su iz Ministarsta zdravstva.

U tonu glavne teme kongresa Ministar Kujundžić održao je prezentaciju pod nazivom ’10 Years, Million Gifts’ (10 godina, milijun darova).

– Hrvatska je danas ovdje uistinu zvijezda, a za to trebamo zahvaliti dvjema skupinama – jedna od njih su oni kojih više nema, koji su dali organe, odnosno oni čija je rodbina pristala na darivanje, a druga je skupina veliki tim ljudi koji se bavi transplantacijama i koji su uistinu napravili čudo – rekao je ministar Kujundžić.

(…)

Hrvatska je u posljednjih deset godina od ulaska u organizaciju postala najuspješnija članica i jedna je od najuspješnijih u svijetu. U Hrvatskoj se transplantira 350 do 400 organa godišnje, što je vrlo visok prosjek i po nizu pokazatelja statistički smo na prvim mjestima ne samo u Europi nego i svijetu.

– Hrvatska je 2000. godine imala 12 donora organa, a sada ih godišnje ima 147 – istaknula je dr. Mirela Bušić, nacionalna koordinatorica za transplantaciju, prilikom prezentacije hrvatskih postignuća.

Više pročitajte na Dnevnik.hr

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.