BRIŽNI TATA: Prijavio školu zbog automata sa slatkišima i plakata za male manekene

Pravobraniteljici za djecu obratio se roditelj s pritužbom da se u školi u kojoj njegovo dijete pohađa prvi razred nalazi aparat za slatkiše i gazirana pića, kao i da je na ulazu u školu izvješen plakat kojim se djecu od 6. godine poziva na tečaj manekenstva, piše Novi list.

Grad Rijeka svim je osnovnim školama proslijedio prigovor pravobraniteljice za djecu na sadržaje u osnovnoj školi u kojem pravobraniteljica upozorava na zaštitu dobrobiti djece.

Naime, pravobraniteljici za djecu obratio se roditelj iz jedne riječke škole s pritužbom da se u školi u kojoj njegovo dijete pohađa prvi razred nalazi aparat za slatkiše i gazirana pića, kao i da je na ulazu u škole izvješen plakat agencije, kojim se djecu od 6. godine poziva na tečaj manekenstva.

O pritužbama roditelja vezano za uvid na web stranicu agencije pravobraniteljica je obavijestila i Agenciju za zaštitu osobnih podataka, dok je Grad u srijedu svim školama uputio dopis kojim ih upozorava da u prostorima riječkih osnovnih škola učenici ne bi trebali biti izloženi bilo kakvom pritisku promidžbenih poruka, već samo sadržajima koji su u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja i koji su pomno razmotreni i odobreni da se mogu ponuditi u školi.

Istovremeno je školama upućen i upitnik na koji moraju odgovoriti do kraja ovog tjedna, a u kojem se od ravnatelja traži da se izjasne jesu li u školi izvjesili sporni plakat te imaju li u ponudi namirnice koje predstavljaju primjer loše prehrane.

Odjel za odgoj i školstvo je u više navrata davao preporuku da nije prihvatljivo da se u riječkim školama nalaze automati sa slatkišima, grickalicama i slatkim pićima, a sukladno preporuci Nacionalnih smjernica za prehranu učenika u osnovnim školama.

Preporuka je uključivala da ukoliko škola iz nekog opravdanog razloga ne može ukloniti automat, naprimjer do rješavanja eventualno ugovornih odnosa, da ga se puni zdravim namirnicama kao što su: mlijeko i mliječni proizvodi, voćni sokovi, sušeno voće, orašasti plodovi, sjemenke i grickalice od integralnih žitarica, piše Novi list.

IZVOR: Novi list/Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.