Broj nezaposlenih na burzi svakim danom sve veći, a HZZ se hvali zapošljavanjem novih stručnih suradnika!?

344.501 – to je crna brojka nezaposlenih koju prvog dana studenog pokazuje brojač na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Jučer u jutarnjim satima brojač je pokazivao 343.769 nezaposlenih. Prosječno dnevno broj nezaposlenih raste za oko tisuću, a strahuje se kako će ove zime Hrvatska oboriti rekord nezaposlenosti iz 2002. godine, kad je na burzi bilo 411.415 ljudi.

Istovremeno, HZZ se hvali novim zapošljavanjima zbog broja mjera aktivne politike zapošljavanja – u svojim podružnicama!

“Veći opseg poslova zbog povećanja broja mjera aktivne politike zapošljavanja razlog je zapošljavanju u HZZ-u”

“Veći opseg poslova zbog povećanja broja mjera aktivne politike zapošljavanja razlog je zbog kojega Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u podružnicama u Zagrebu, Dubrovniku i Križevcima zapošljava po jednog stručnog suradnika/icu za zapošljavanje na godinu dana”, rekli su za Hinu iz HZZ-a.

Veći opseg posla razlog je i zapošljavanju domara, odnosno vozača i ložača u Područnom uredu Zagreb. Ta osoba koja će raditi po načelu “tri u jedan”, dakle obavljat će sva tri posla, također se zapošljava na određeno vrijeme, odnosno na godinu dana. Trošak bruto plaća za navedene djelatnike iznosi 341.396 kuna za godinu dana.

Iz Zavoda nisu komentirali upit hoće li godina dana biti dovoljna da se odradi “povećan opseg posla”. Tumače, međutim, da je u odsjecima za aktivnu politiku zapošljavanja svih područnih ureda povećan opseg poslova uslijed povećanja broja mjera aktivne politike zapošljavanja što, ističu, postojeći broj savjetnika nije mogao odrađivati.

Zbog odlaska u mirovinu 45 radnika, kao i zbog 33 radnika koji su sustav napustili iz nekih drugih razloga, u pojedinim područnim uredima broj nezaposlenih koje pojedini savjetnik vodi u kartoteci veći je od 1.200, što izravno onemogućava normalan rad s korisnicima i snižava kvalitetu pružene usluge.

Budući da je izvjesno da će se broj i opseg mjera aktivne politike zapošljavanja u 2014. povećati, nužno je navedena radna mjesta popuniti, kažu iz Zavoda za zapošljavanje.

Popunjavanje radnog mjesta domara u Zagrebu tumače odlaskom u mirovinu dosadašnjeg domara koji je upravljao kotlovnicom u zgradi u Zvonimirovoj 15. Napominju da će domar u zimskom razdoblju rukovati kotlovnicom, a nakon sezone grijanja, po potrebi će obavljati i poslove vozača/ice, kao i za vrijeme zimskih mjeseci.

Dodatno, domar mora održavati i velik broj poslovnih prostora koje su dio Područnog ureda Zagreb, konkretno prostore u Dugom Selu, Ivanić-Gradu, Jastrebarskom, Novom Zagrebu, Samoboru, Sesvetama, Svetom Ivanu Zelini, Velikoj Gorici, Vrbovcu i Zaprešiću, te dva prostora Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK).

Vlada “potiče zapošljavanje”, nakon “sezonskog gašenja požara” nezaposlenih sve više!

Tijekom ljetnih mjeseci došlo je do privremenog smanjenja broja nezaposlenih zahvaljujući sezonskim poslovima. No, s dolaskom jeseni lista na burzi se opet vrtoglavom brzinom krenula puniti.

Porazne brojke pokazuju i porazan učinak Vladinih mjera poticanja zapošljavanja. Vlada ne samo da nije uspjela smanjiti nezaposlenost, već nije uspjela ni zaustaviti njen rast. Podsjetimo, Zakon o poticanju zapošljavanja stupio je na snagu 31. svibnja prošle godine, a Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja 8. studenog prošle godine. Koliko su ti zakoni “urodili plodom” najzornije prikazuju sljedeće brojke – Hrvatski zavod za zapošljavanje je krajem svibnja prošle godine registrirao 306.056 nezaposlenih, dok ih je danas na burzi gotovo 40 tisuća više nego tad.

IZVOR: Hina/Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.