Čak 950.000 građana čeka povrat poreza, a zna se i kada će ga dobiti

Oko 1,1 milijun građana najkasnije će do petka, 15. srpnja, primiti privremena rješenja o utvrđenom dohotku i razlici za povrat poreza koji će im potom biti uplaćen.

Večernji list piše kako je Porezna uprava pročešljala lanjsku zaradu 3,5 milijuna poreznih obveznika najavivši da će 1,1 milijun građana do 15. srpnja primiti spomenuta rješenja, a da povrat poreza može očekivati oko 950 tisuća građana.

Svaki drugi od 950 tisuća obveznika koji su preplatili porez može računati da će mu na račun sjesti manje od 300 kuna povrata.

Oko 150 tisuća obveznika može očekivati rješenje o poreznom dugu, dok se razlika od 15 kuna u odnosima s državom pojavila kod svakog trećeg od približno 3,5 milijuna obveznika poreza na dohodak pa se njima neće slati rješenja, piše Večernji.

Za usporedbu, prošle je godine oko 500 tisuća obveznika dobilo milijardu kuna povrata poreza, dok je 60 tisuća obveznika ostalo dužno državi oko 300 milijuna kuna.

 

Znatno više obveznika dobit će povrat

Znatno veći broj onih koji će ove godine dobiti povrat poreza, ali i onih koji su dužni, nastao je iz više razloga. Jedan je taj što su u obračun poreza uključeni i novi izvori dohodaka koji se prije nisu oporezivali: kamate na štednju ili dohodak od otuđenja posebnih vrsta imovine, odnosno otpada. No, isto tako poreznici kažu da mnogi poslodavci nisu proveli konačne obračune za svoje djelatnike.

Lani je, primjerice, gotovo 200 tisuća maloljetnika platilo porez na kamate na štednju te će njih 85 tisuća dobiti rješenja o povratu automatski. Ostali koji su platili manje od 15 kuna poreza mogu ih zatražiti u svojoj poreznoj ispostavi.

 

Kašnjenje neće utjecati na isplatu

Prvotno je bilo objavljeno da će Porezna uprava dostaviti rješenja do 30. lipnja, no taj je rok pomaknut do 15. srpnja upravo zbog znatno većeg broja obveznika.

Ono što obveznike koji očekuju povrat poreza najviše zanima jest da kašnjenje u slanju rješenja neće bitnije utjecati na isplatu preplaćenog poreza. Država će, naime, svoje obveze ispuniti u kolovozu. Izuzetak će biti samo oni za koje se moraju prikupiti dodatni podaci poput dokaza o boravištu ili potvrda o primicima iz inozemstva.

izvor:net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.