CIJENA GORIVA: Benzin poskupio, autoplin opet jeftiniji

Drugi tjedan za redom cijena litre autoplina pada. Prema informacijama portala cijenegoriva.info sve naftne kompanije spustile su cijenu ove vrste goriva na oko 3,83 kune. Litra je dakle jeftinija 20 lipa u odnosu na prošli tjedan čime je spremnik od 50 litara jeftiniji za 10 kuna, a u posljednja dva tjedna ukupno je jeftiniji za 19,5 kuna.

Vozači koji koriste benzinska goriva, nemaju razloga za veselje. Nakon tri tjedna što se cijena Eurosupera 95 nije mijenjala, u utorak je cijena porasla za 7 lipa. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, sada se litra ove vrste goriva prodaje po 10,25, odnosno 10,26 kuna, ovisno o tvtki. U odnosu na prošli tjedan, kada se mijenjala cijena dizela, a benzina ne, sada imamo obrnutu situaciju. Cijene dizelskih goriva u utorak se nisu mijenjale.

Zanimljivo je usporediti cijene autoplina i benzina. Naime, cijena litre autoplina čak je 63 posto manja od litre benzina. Spremnik od 50 litara autoplina vozač će platiti samo 191,5 kunu, a isti spremnik Eurosupera 95 čak 513 kuna. Dakle, vozači koji koriste autoplin, za cijenu jednog “benzinskog” spremnika, mogu natočiti dva i pol “plinska”.

S obzirom na jačanje dolara i predviđanja da će nastaviti tim smjerom (očekuje se odluka američke središnje banke o podizanju referentnih kamatnih stopa na jesen, što znači da novac poskupljuje), i bez obzira na to što je cijena barela koliko-toliko stabilna (kreće se oko 65 dolara, a u petak je redoviti sastanak članica OPEC-a i ne očekuju se drastične promjene u njihovoj politici, iako se nikada ne zna) može se pretpostaviti kako će cijene goriva u idućem razdoblju, nažalost, rasti, piše portal cijenegoriva.info.

IZVOR: Cijenegoriva.info/Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.