Cjenkajte se: Auto osiguranje niže i do 35 posto

Konkurentska borba na tržištu auto osiguranja u punom je jeku. Svi osiguratelji uveli su liberalizirane cjenike, a cijene polica srezane su za 20 do 30 posto. Konačna cijena ovisi o kombinaciji brojnih faktora, a moguće je i ‘cjenkanje’ za dodatan popust.

Slobodno formiranje cijena osiguranja za vozila omogućeno je još 2008., ali prava liberalizacija počela je lani u rujnu kada je Generali osiguranje zaskočilo konkurenciju sa i do 23 posto nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja. 

Ostali osiguratelji udruženi u Udrugu osiguravatelja (HUA) pokušali su uz pomoć Hanfe zaustaviti akciju Generalija što im je privremeno i uspjelo. Hanfa je tom talijanskom osiguravatelju najprije zabranila promidžbu, a nakon toga i oduzela pravo izdavanja zelene karte koja pokriva štete u zemljama izvan EU-a. 

Međutim, ‘miniranje’ liberalizacije bilo je kratkog daha. Fleksibilne cjenike od početka ove godine uvelo je svih 16 osiguravajućih kuća, koje u svojoj ponudi imaju autoosigranje. To se ubrzo odrazilo i na prihode od zaračunatih premija, koji su u prvih šest mjeseci ove godine smanjeni za 15,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zaoštravanje borbe za svakog osiguranika natjeralo je sve osiguratelja da kontinuirano prilagođavaju svoje cjenike pa su danas cijene polica pojedinih osiguravatelja niže i do 35 posto nego prošle godine.

Uz generalno niže cijene, glavna novost koju je donijela liberalizacija tržišta je to da više nema jedinstvenih, standardnih uvjeta, već se cijena formira za svakog osiguranika posebno. Zbog toga je teže donijeti odluku kod koga ugovoriti policu obveznog osiguranja.

Konačna visina premije ovisi o brojnim faktorima. Uz obvezne kriterije koji su postojali i ranije – snagu motora, ostvarene bonuse/maluse i zone rizika, sada osiguravatelji uzimaju u obzir i posebne parametre poput životne dobi vozača i automobila

Tako su police jeftinije za starije vozače s duljim vozačkim stažem i novijim vozilom. Također, popust možete dobiti ako dugo niste imali nezgodu, ako plaćate jednokratno u gotovini te ako iskažete dugogodišnju vjernost osiguravajućoj kući. Pritom snižavanje cijene nije jedini način ostvarivanja koristi. Umjesto niže cijene možete dobiti i dodatne usluge poput osiguranja bonusa, pomoći na cesti i sl. 

U pravilu, svako društvo na različit način vrednuje pojedine faktore. Ovisno o kombinaciji parametara, mijenja se isplativnost ponude pojedinih ponuđača. Usporedbu cijena polica pet osiguravajućih kuća s popustima (Triglav, Allianz, Generali, Basler, Wiener) nudi kompare.hr.  

Međutim, liberalizacija je donijela i blagodat ‘cjenkanja’. Zato za konačnu odluku preporučujemo direktne pregovore s nekoliko odabranih osiguravatelja.

IZVOR: tportal.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.