Velika akcija policije i USKOK-a

Član Uprave HNK Šibenik među prevarenim kupcima luksuznih automobila na kojima su utajeni milijuniFoto: ilustracija/Arhiva

Ivana Bulata, člana Uprave HNK Šibenika, Jutarnji list navodi kao jednog od kupaca skupocjenih vozila koja je u Hrvatsku uvozio i preprodavao izbjegavajući plaćanje PDV-a i drugih davanja Ivan Inja Bašić (48), a koji je uhićen u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a u četvrtak ujutro u Zagrebu.

Policija je ‘pokucala’ na vrata i nekolicini Bašićevih suradnika, a radi se o međunarodnoj akciji usmjerenoj razbijanju skupine utajivača poreza u kojoj su uz hrvatske sudjelovali i istražitelji nekoliko europskih zemalja, prvenstveno Njemačke, Češke, Slovačke i Bugarske. Nakon što su se mjesecima provodile razne policijske mjere te su se prikupljali potrebni podaci, u četvrtak je došlo do finalizacije, odnosno privođenja osoba osumnjičenih za sudjelovanje u kriminalnoj grupi na čije čelo su istražitelji pozicionirali Inju Bašića kao glavnog organizatora.

Sumnja se da su uvezli su najmanje 35 automobila pri čemu su državni proračun, kako ih se tereti, oštetili za približno 3,1 milijun kuna. Što se tiče spornih prodaja bez plaćanja PDV-a radi se u najvećem dijelu o Mercedesima, BMW-ima i Audijima vrijednima uglavnom više desetaka tisuća eura.

A među kupcima je niz zvučnih imena iz različitih društvenih sfera, prvenstveno iz poduzetničkih, odvjetničkih i sportskih krugova. Svakako najpoznatiji među njima je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. ‘Srebrni’ izbornik je preko Inje Bašića, odnosno njegovih tvrtki kupio za svog sina BMW 420 D Grand Coupe u ožujku prošle godine. Automobil je platio oko 38.600 eura. No, kupoprodaja se odvila mimo tvrtke Click Motors. Umjesto nje, kupnju spomenutog BMW-a je u Njemačkoj “preuzela” Bašićeva bugarska tvrtka Arena Handels, koja je za to vozilo platila oko 37.300 eura. Iako nije platila PDV, ispostavila je račun Bašićevoj slovenskoj tvrtki Avto Mile na iznos od oko 38.000 eura s iskazanim PDV-om, kao da je plaćen u Bugarskoj. Potom Avto Mile ispostavlja Dalićima račun na 38.700 eura. Na temelju isproducirane dokumentacije u kolopletu navedenih tvrtki, Dalić nije mogao vidjeti da PDV nije plaćen, a i njemačka autokuća od koje je BMW kupljen je na temelju iste izvršila povrat PDV-a Arena Handelsu od nepunih 6000 eura. Organizatori ovakve kupoprodaje pritom su lažirali i dokumentaciju o transportu BMW-a u Bugarsku.

Kupnju BMW-a 520 D XDrive preko Bašića dogovarao je još jedan poznati nogometni trener, Dinamov Nenad Bjelica. Radi se o automobilu kojemu je nabavna cijena bila nešto veća od 37.000 eura, a na koji je, prema stavu istražitelja, Bašićev Click Motors utajio oko 85.000 kuna PDV-a.

Na isti način automobile su kupili nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat iz NK Šibenik. Zanimljivo je da su Vuksan i Naletilić, kupujući vozila za svoje supruge, platili posredniku znatno veće cijene od nabavnih. Tako je Vuksan Mercedes GLC 250, koji je u Njemačkoj kupljen za 41.000 eura, od Bašića kupio za približno 51.000 eura, pri čemu je Bašićeva tvrtka profitirala za dodatnih desetak tisuća eura i od utaje PDV-a. Naletilić je, pak, Range Rover Velar, platio oko 14.000 eura više od cijene po kojoj je nabavljen, pri čemu se pripadnici ove grupe terete da su na njemu ilegalno zaradili još oko 120.000 kuna zbog neplaćanja PDV-a. Najskuplji automobil, Porsche Panameru, kupio je poduzetnik Damir Lukač, dok je, primjerice, direktor DM-a Mirko Markužić nabavio Audi Q7 za oko 55.000 eura, a Kristijan Floričić, jedan od osnivača fonda Aureus Invest, za suprugu je kupio Porsche Cayenne za oko 90.000 eura.

Cijeli tekst možete pročitati na stranicama Jutarnjeg lista.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.