Dan antifašističke borbe: ‘Hrvatska je imala jedan od najznačajnijih pokreta otpora u okupiranoj Europi’

Sisak.info

Dan antifašističke borbe svečano se danas obilježava u Hrvatskoj u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

U odredu je bilo 77 partizana, a na isti dan kad je odred osnovan, Njemačka je pod Hitlerovom palicom napala Sovjetski savez. Bila je to ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tada okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Čestitke povodom Dana antifašističke borbe građanima su uputili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

– Antifašizam, kao civilizacijsko opredjeljenje suvremene Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti u razvoju demokracije, utkan je u temelje hrvatske državnosti.  Pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu pridonijeli su i brojni hrvatski antifašisti kojima na današnji dan odajemo počast te se sa zahvalnošću prisjećamo svih ljudi koji su svoje živote dali u borbi za slobodu.

S preko 230 tisuća boraca, Hrvatska se danas može ponositi time što je tada imala jedan od najznačajnijih pokreta otpora u tadašnjoj okupiranoj Europi, a prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, jedan je od simbola hrvatskog doprinosa tom otporu nacizmu i fašizmu.

Hrvatska, danas kao moderna i demokratska država, sazdana je na odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije, a Vlada se svakodnevno i aktivno zalaže za očuvanje univerzalnih vrednota slobode i mira, vladavine prava i zaštite ljudskih prava koji su među temeljnim ustavnim vrijednostima suvremene Hrvatske – piše između ostalog u čestitci premijera Plenkovića.

(FOTO: Ilustracija/Sisak.info)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.