Dentalni tehničari zbog ‘pljačke zdravstvenog proračuna’ žele sudjelovati u izradi Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Živana Radić, predsjednica Udruge dentalnih tehničara Hrvatske sa sjedištem u Drnišu uputila je Milanu Kujundžiću, ministru zdravstva zamolbu za sudjelovanje njihovih predstavnika u radnoj  skupini za izradu  Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Kako je Šibenski portal već pisao, privatizacijom Primarne zdravstvene zaštite 1998. godine, dentalni tehničari su jedina struka izbačena iz zdravstvenog sustava.

U dopisu ministru, dentalni tehničari navode kako od tada postaju roblje na tržištu rada, bez radnih, ljudskih i moralnih prava.

‘Naše usluge su ugovorene u zdravstvenom osiguranju, te smo neophodni i nezaobilazni faktor u pružanju stomatološke zdravstvene zaštite. Nedopustivo je da su u sustavu ugovorene usluge dentalne protetike za koje se godišnje izdvaja preko 500 milijuna kuna, a nisu ugovoreni pružatelji tih usluga – dentalni tehničari. Udruga ukazuje na sve malformacije koje zbog neuređenog i diskriminatornog položaja dovode do pljačke zdravstvenog i državnog proračuna, pacijenata, cvjetanja sive zone, i netransparentnog poslovanja. Kreator ovakve politike je bila Stomatološka komora, koja je sudionik svih izrada Nacrta i izmjena Zakon o zdravstvenoj zaštiti, ali kroz sve ove godine nije promijenila naš položaj, iako smo njeni članovi od 2010. godine’, pišu ministru iz Udruge dentalnih tehničara Hrvatske te mole za sudjelovanje u radnoj skupini s ciljem rješavanja neravnopravnog položaja dentalnih tehničara  i prijedloga za velike uštede proračunskih sredstava u obavljanju njihove djelatnosti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.