Deset kuna za svaki posjet liječniku: HZZO objasnio što će odsad plaćati oni koji nemaju dopunsko osiguranje

Prema novoj odluci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, od 8. veljače svaki će zasebni dolazak kod liječnika građani koji nemaju dopunsko osiguranje plaćati 10 kuna. Promjena je to koja je izazvala veliki interes javnosti s obzirom na to da se dosad za dolazak kod liječnika prvog dana, vađenje krvi drugi dan i dolaskom po nalaze treći dan, plaćalo sveukupno 10 kuna.

Zbog toga se HZZO oglasio danas priopćenjem u kojem su detaljno objasnili novi sustav naplate za sve one koji nemaju dopunsko osiguranje, a koje prenosimo u cijelosti.

‘Djeca do 18. godine života, te osigurane osobe HZZO-a koje imaju bilo koje dopunsko zdravstveno osiguranje ne plaćaju sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite.

Maksimalan iznos sudjelovanja za osigurane osobe, koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, za zdravstvenu zaštitu pruženu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite tijekom jednog posjeta ordinaciji i dalje iznosi 0,30 posto proračunske osnovice, odnosno 10 kuna.

Naglašavamo kako osigurana osoba plaća za zdravstvenu zaštitu pruženu u ordinaciji izabranog doktora neovisno da li joj je zdravstvena zaštita pružena primjenom jednog ili više terapijskih i dijagnostičkih postupaka utvrđenih Odlukom.

Ujedno, osigurana osoba koja je platila propisano sudjelovanje za pruženu zdravstvenu zaštitu, ali je nakon pružanja iste bila primorana istoga dana zatražiti zdravstvenu uslugu u ordinaciji izabranog doktora zbog pogoršanja stanja ili nastanka komplikacija vezano uz istu dijagnozu bolesti, nije obvezna ponovno sudjelovati za pruženu zdravstvenu zaštitu.

Konkretno, možemo objasniti na primjeru jedne posjete pacijenta ordinaciji:

Doktor će obaviti pacijentu prilikom jednog posjeta: prvi pregled (plaća se sudjelovanje), uzeti će uzorak krvi za laboratorij (plaća se sudjelovanje), i isprati zvukovod (plaća se sudjelovanje). Pacijent koji nema dopunsko osiguranje za sve navedene postupke platit će ukupno 10 kuna, neće plaćati svaki postupak pojedinačno.

Doktor će pacijentu u ordinaciji prilikom jedne posjete izvaditi krv (plaća se sudjelovanje) bez drugih postupaka. Pacijent koji nema dopunsko osiguranje platit će sudjelovanje od ukupno 10 kuna.

Doktor će pacijentu prilikom jedne posjete skinuti šavove (plaća se participacija). Pacijent koji nema dopunsko osiguranje platit će 10 kuna ukupno sudjelovanja. Ako se pacijent u toku dana vrati svojem doktoru jer je zaostao konac ili rana s koje su skidani šavovi krvari, pacijent neće plaćati nikakvo sudjelovanje po tome razlogu dolaska bez obzira na postupke koje doktor bude radio (zaustavljanje krvarenja, šivanje i sl.). Ako se pacijent, međutim, tijekom dana vrati u ordinaciju svojeg doktora zbog drugog razloga npr. grlobolje i doktor obavi prvi pregled (plaća se participacija) pacijent bez dopunskog osiguranja platit će sudjelovanje od 10 kuna za taj dolazak zbog drugog razloga’, priopćeno je iz HZZO-a.

Inače, broj aktivnih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a posljednjeg dana siječnja bio je: uz plaćanje 1.646.249 polica, a na teret državnog proračuna 743.324 polica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.