Djeca oboljela od raka čekaju već 20 godina: Niti jedna Vlada nema 20 milijuna kuna za Klaićevu

Djeca oboljela od malignih bolesti koja se iz cijele Hrvatske liječe u Klaićevoj do daljnjeg neće dobiti novi Odjel hematoonkologije koji se i dalje nalazi u katastrofalnom stanju. O lošim uvjetima u Klinici za dječje bolesti Zagreb Index je iscrpno pisao.

U posljednjem odgovoru Ministarstva zdravlja stoji da će oni u potpunosti financirati adaptaciju Odjela, međutim ništa se nije pomaknulo s mjesta, a umjesto toga stižu nova obećanja.

Na okruglom stolu svih udruga koje pomažu djeci oboljeloj od malignih bolesti najveću pozornost je izazvala problematika uređenja odjela na onkološkom odjelu bolnice u Klaićevoj.

Ministarstvo: Za mjesec dana ćemo donijeti Masterplan pa vidjeti

“Neki sudionici su inzistirali na ispitivanju slučaja tko je nadležan i kriv za to što se izgubilo 20 mil kuna donacije. Naše stajalište je izrečeno, mi ne možemo na žalost vratiti prošlost i vratiti 20 milijuna kuna, ići u obračune i tražiti sječu glava, to ne želimo jer to neće donesti dobrobit ni našim roditeljima ni djeci nego samo gorčinu i destruktivnost a problem se neće riješiti. Sad kad je papirologija konačno riješena pitamo Ministarstvo zdravlja na koji način i u kojem vremenskom razdoblju će naći rješenje za financiranje odjela. Odgovor je bio da će za mjesec dana donijeti Master plan i tada će se točno vidjeti na koji način i u kojem roku”, rekla je za Index Ljiljana Vuletić, predsjednica Udruge “Ljubav na djelu”.

Roditelji djece oboljele od malignih bolesti s pravom su skeptični i boje se kako će se cijeli slučaj Klaićeve ponovno odugovlačiti, a s druge strane bijesni su jer vide kako Vlada pronalazi novac za ostale stvari poput luksuznih limuzina.

Dječji odjel hematoonkologije 20 godina čeka adaptaciju

Zanimljivo je kojom brzinom Vlada može osigurati 207 milijuna kuna da bi ministri vozili u luksuznim automobilima, a 20 milijuna kuna se ne može pronaći već 20 godina.

Iako je ovaj Odjel prioritetan već dugi niz godina, niti jedna Vlada nije našla za shodno da ga napokon riješi.

Najbliže tome bili su prije dvije godine kad je zahvaljujući dotičnoj Udruzi dobivena donacija PBZ-a od 20 milijuna kuna za uređenje Odjela hematoonkologije.

Međutim, kako ističu u PBZ-u, s obzirom na dulji protok vremena i zbog brojnih promjena u samom projektu nije se započelo s realizacijom istog te su odlučili podržati druge projekte.

Tko je kriv, nismo uspjeli doznati niti je itko preuzeo odgovornost.

Prije samih izbora preuređena dječja onkologija u KBC-ima Rijeka i Split

Podsjetimo, bilo je najavljeno da će rekonstrukcija Odjela hematoonkologije biti gotova do kraja 2013. godine, međutim ona još nije niti započeta. Tek je završena projektna dokumentacija i izdana građevinska dozvola i sad sve stoji na mjestu.

Klaićeva ne može provesti postupak javne nabave i krenuti s radovima sve dok im ne stignu sredstva u procijenjenom iznosu od 16 milijuna kuna s PDV-om.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na Indexov upit hoće li pomoći da se Odjel hematoonkologije obnovi rekao je da će Grad Zagreb nastojati pomoći budući da se ondje uglavnom liječe zagrebačka djeca.

Međutim, prema riječima Ljiljane Vuletić, Bandić im je nedavno rekao kako Grad nema 20 milijuna kuna. Rekao je da će vidjeti koliko će moći pomoći u sufinanciranju.

Ostojić uređenje Klaićeve najavio za 2013.

Kako stvari stoje djeca će možda morati pričekati izbore. Podsjetimo u godini lokalnih izbora, 15. travnja 2013. godine u KBC-u Split je otvorena Dnevna bolnica za liječenje djece oboljele od malignih bolesti. Splitska bolnica punih šest godina prije toga nije imala dnevnu bolnicu, a mjesec dana uoči lokalnih izbora ju je dobila.

Krajem studenog 2012. pedijatrija riječkog KBC-a također je dobila novi Odjel za hematologiju i onkologiju. Tom prilikom ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je da će KBC Split novi Odjel dobiti u proljeće, što je i ispunjeno.

Isto tako najavio je da će odjel bolnice u Klaićevoj biti uređen tijekom predstojeće 2013. godine.

U tijeku je 2014., a još se ni ne zna kad će se novac za Klaićevu pronaći, kad će početi preuređenje i na kraju nema nikakvih naznaka kad bi Odjel mogao biti završen da se mali pacijenti dodatno ne muče u lošim uvjetima, dok ionako vode najveću životnu bitku.

FOTO: ilustracija

IZVOR: Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.