Dječaku u pokretnim stepenicama trgovačkog centra zapela tenisica i ‘usisavala’ mu nogu

Ilustracija

Da pokretne stepenice mogu biti opasne svjedoči i primjer koji se sinoć dogodio u jednom splitskom trgovačkom centru. Naime, kako su prepričali očevici događaja, dječak je mirno stajao kada mu je odjednom zapela tenisica na kraju pokretnih stepenica i one su mu počele svom silom povlačiti – ‘gutati’ nogu. U panici je izvukao nogu iz tenisice i skočio na sigurno, dok je jedna osoba pritisnula dugme za hitne slučajeve i zaustavila stepenice, piše Slobodna Dalmacija.

Prema navodima portala Roditeljstvo, prije nego što dođete na stepenice provjerite jesu li djeci dobro vezane vezice, šalovi, dakle svi oni djelovi koje stepenice mogu ‘usisati’.

– Pokretne stepenice su jedan od vodećih uzroka povreda u trgovačkim centrima. Nažalost, samo oko 2.000 djece, najčešće mlađih od pet godina, se ozlijede na pokretnim stepenicama samo u SAD-svake godine. Većina povreda nastane usljed pada, dok se ostale javljaju kada dječje ruke, noge, ili odjeća ostanu zaglavljeni u pokretnim djelovima stepenica. Neke povrede su minorne (posjekotine i modrice od pada), međutim ozljede prouzrokovane zaglavljivanjem odjeće ili dijelova tijela ponekad imaju vrlo ozbiljne posljedice. Mala djeca vrlo često znaju nasloniti glavu na ruku koja je na pokretnoj traci, što zbog projektnog rješenja stepenica može biti izuzetno opasno.

Naučite djecu da budu okrenuti prema naprijed, da jednom rukom drže roditelja (ili drugu odraslu osobu koja je u pratnji) za ruku, te da stoje mirno i daleko od ruba. Ako ste u krenuli u kupovinu sa dječjim kolicima uvijek koristite lift umjesto pokretnih stepenica. Ne dozvolite djetetu da se samostalno naslanja na rukohvat. Provjerite gdje se nalazi dugme za hitne slučajeve (zaustavljanje). Obično se nalazi u dnu, a ponekad i uz same stepenice – navodi portal Roditeljstvo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.