Dobrodošla i vaša pomoć: Mladi tata Hrvoje treba svog labradora kako bi mu predvidio napade

Ljuban je čokoladni labrador star tek dva mjeseca. Testiranje je pokazalo – savršen je kandidat za psa vodiča. Damir Vučić, instruktor pasa pomagača, objasnio nam je kako testiranje izgleda. “Psa stavljamo u novu situaciju, bez ljudi koje poznaje, u prostoji gdje nema mirisa drugih pasa i gledamo kako se ponaša. A ovo ostalo ostaje tajna”, tvrdi Vučić.

Idućih godinu dana o Ljubanu će brinuti udomiteljska obitelj, a onda kreće edukacija.
Naučit će ga da sjedne, čeka, zaobiđe prepreku, ukupno 50 naredbi. “Jako je bitno da kod psa osvjetimo radnu ulogu. A drugi korak je da od njega i korisnika napravimo tim”, ističe Vučić za RTL.

Jer tada će moći pomoći ljudima, kao što je on. Za ovu priču nazvat ćemo ga Hrvoje.
Prije desetak godina stradao je u teškoj prometnoj nesreći, prošao je desetke operacija, dobio teška motorička oštećenja, a naknadno i epilepsiju.

Psi oboljelima od epilepsije mogu pružiti prvu pomoć

Nakon epi napada, bez obzira na poteškoće od nesreće, sada mi je sve teže. Trebam odmarati što više, ponekad odem s posla ranije zato to ne izdržim, trebam se kloniti sunca, a i paziti da nemam udaraca u glavu”, priča Hrvoje.

Na snimci možete vidjet psa koji je epileptični napad predvidio 20 minuta unaprijed. Psi pomagači oboljelim od epilepsije mogu pružiti prvu pomoć neposredno nakon napada – mogu aktivirati alarm i pozvati pomoći, probuditi osobu lajanjem, donijeti joj telefon ili lijekove.

Kako bi mladi tata Hrvoje, dobio svog labradora da ga vodi kroz život – počela je prva crowdfunding kampanja Pas je spas. “Da bi smo odškolovali ovog psa pomagača potrebno nam je 8 tisuća dolara”, objašnjava za RTL Mira Katalenić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Novac za kampanju možete uplatiti još danas i sutra

Na indigogou gdje se novci mogu uplatiti, točno se može vidjeti i gdje će otići, pa tako od tih 8 tisuća 100 dolara ide za školsku opremu, 500 eura za veterinarsku zaštitu, 550 dolara za lunch pakete, 5 tisuća dolara za školarinu, 1000 dolara za odabir učenika.

Koliko je lakše uz psa vodiča, zna i gospođa Mira koja je i jedna od pokretačica kampanje. U osnovnoj školi je izgubila vid zbog glaukoma, 1997. godine je prestala koristiti bijeli štap i prešla na pse vodiče, a Max joj je četvrti kojem daje svoj život u šape.

“Da ne mogu procijeniti gdje se nalazim, dam komandu pronađi put, on će naći pravi put i dovesti me do cilja. Međutim u svakom trenutku znam gdje se nalazim, a to što Max zaobiđe, to stvarno nemam pojma”, priča Mira. Kako bi Ljuban jednog dana nekome mogao olakšati život, potrebno je još oko 2 i pol tisuće dolara. Za kampanju “Pas je spas” novac se može uplatiti još dva dana.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.