DOPIS IZ HRT-a ŠOKIRAO PRIJEVOZNIKE: ‘Ako imate televizor u kamionu morate plaćati RTV pristojbu’

Hrvatska radiotelevizija traži od prijevoznika da za svoje kamione u kojima imaju radioprijamnike plaćaju RTV pristojbu. Prijevoznici su, pak, šokirani. S jedne strane tvrde da njihovi vozači svoju pristojbu plaćaju i doma, a s druge ističu kako se kamionima u 90 posto slučajeva voze izvan Lijepe naše pa im nije jasno zašto bi onda plaćali namet baš Hrvatske televizije.

Hrvatska radiotelevizija ovih je dana šokirala cestovne prijevoznike uputivši im dopis prema kojem trebaju prijaviti sve radioprijemnike u svojim kamionima kako bi plaćali RTV pristojbu. Prema tome bi tvrtka, primjerice s 35 kamiona HRT-u godišnje trebala platiti čak 33.600 kuna, piše Večernji list.

Ogorčeni predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec najavio je da će od države tražiti ukidanje takvog nameta. Prema njegovim riječima, ako ovaj namet ostane, u Hrvatskoj bi se namet morao plaćati za oko 54.000 vozila registriranih za međunarodni promet. Nije mu jasno zašto bi prijevoznik morao plaćati tu pristojbu kad su njegovi kamioni 90 posto vremena izvan Hrvatske. Istovremeno, vozači pristojbu plaćaju za svoje prijamnike kod kuće.

Sve po zakonu

S HRT-a poručuju kako su na temelju podataka iz MUP-a o korisnicima motornih vozila u leasingu poslali pozive za prijavu na adrese nekoliko stotina tvrtki koje se koriste motornim vozilima na leasing, a koje nisu evidentirani platiše mjesečne pristojbe za prijamnik u motornomu vozilu. Njihova traženja, navode, zakonski su utemeljena u Zakonu o HRT-u. Podsjetimo, mjesečna RTV pristojba iznosi 80 kuna.

izvor:net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.