Dopunsko zdravstveno osiguranje poskupljuje gotovo 30 posto

Ministar zdravlja Dario Nakić namjerava od 1. svibnja povećati cijenu dopunskog osiguranja HZZO-a sa 70 na 89 kuna ili gotovo 30 posto, piše Jutarnji list.

To bi bio prvi Vladin udar na džepove građana s obrazloženjem da bi tako “dopunsko osiguranje poslovalo sa suficitom”, premda bi se to dogodilo i bez povećanja da država prema HZZO-u izvršava svoje obveze!

No, namjera je zapravo da građani pokrivaju dopunskim osiguranjem obveze države koja ih godinama ne podmiruje, a očito to ne namjerava niti ubuduće. Naime, po zakonu državni proračun treba svake godine platiti HZZO-u police osiguranja za neosigurane osobe, socijalne slučajeve, zatvorenike… što je primjerice prošle godine iznosilo 816 milijuna kuna. Međutim, HZZO-ovom dopunskom je plaćeno samo 365 milijuna. Istodobno za te je osobe trošak dopunskog iznosio 603 milijuna kuna pa je tako nastao manjak od čak 237 milijuna kuna, odnosno proračun je platio samo 60 posto svojih obveza premda je cijena police koje plaća država samo 31 kunu. Ostatak su platili građani kroz svoje dopunske police.

S obzirom na to da tek usvojeni proračun ima očiglednih rupa koje treba popuniti, odluka je pala na novčanike građana koji bi povećanjem polica trebali nadomjestiti dio manjka u zdravstvu koji bi nedvojbeno nastao ako bi država dodatno uskratila svoje uplate za dopunsko osiguranje.

foto:ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.