DUBROVNIK: Franjo Pašalić otvara marinu u luci Gruž

Vlasnik marine Frapa, Franjo Pašalić na vlastitoj koži je, kaže, iskusio brojne načine za usporavanje ulaganja do točke odustajanja koju ipak nije prešao. Pašalić je još preklani dobio 30-godišnju koncesiju za nautički centar u Gruškom zaljevu u Dubrovniku, no tek je prošlog tjedna uspio zgotoviti Studiju utjecaja na okoliš za taj projekt. Toliko dugo je trebalo pričekati jer ispitivanje uzoraka mora duž Lapadske obale traje punu godinu dana.

– To istraživanje odrađeno je u sklopu iste studije koju je Građevinski fakultet u Zagrebu ranije izradio za Atlantsku plovidbu, no kao što je poznato, sve smo morali raditi ponovno. Sad je i to prošlo, studija je završena i ocijenjena prihvatljivom. Ispravljene su sve greške napravljene kroz UPU Gruškog akvatorija kako bi se ispoštovala kategorizacija marine. Sad predstoji ishođenje lokacijske dozvole. Osigurali smo manje-više sve suglasnosti, a po dobivanju građevinske dozvole, najvjerojatnije u rujnu, krećemo s radovima – potvrdio je vlasnik tvrtke “Laguna trade” Franjo Pašalić ranije najavljeni jesenski rok početka izgradnje nove dubrovačke marine s više od 200 vezova za luksuzna plovila koja bi po dovršetku 2017. trebala zaposliti do stotinu ljudi, većinom Dubrovčana.
Pašalić se žali kako je u hodu naišao na još jedan problem koji teško da će pridonijeti atraktivnosti budućeg jahtaškog centra.

Recepciju marine, upravnu zgradu i popratne sadržaje slijedom važeće prostorne dokumentacije mora natrpati u 380 kvadrata: – Radiš marinu od 10 i više milijuna eura, a postavljaju ti nevjerojatne uvjete kako bi zadovoljili nečije prohtjeve. U skučeni prostor nagurat će se pet muških i ženskih WC-a, pet tuš-kabina, kapetana marine, mornare, administraciju i i recepciju. Morali smo pristati na tako malu kvadraturu, gospoda imaju utjecaja, jedva čekaju da nam podmetnu, ali izdržat ćemo. Marina će biti najbolja u ovom dijelu Jadrana – uvjeren je Pašalić. Pojašnjava kako će “mini” upravna zgrada biti malo više pomaknuta u akvatorij prema Orsanu, između dva gata. 

– Sve smo napravili unutar kruga koncesije. Izvan koncesijskog dobra nismo izlazili, a naši konkurenti iz Atlantske plovidbe tražili su da upravna zgrada bude u njihovim prostorima. No, sve i da su u tome uspjeli, pitam vas kako bi recepcija bila u Hotelu Lapad ispred javne ceste ? Recepcija je početak i kraj svega, ljudi s jahti stalno prolaze, nešto traže. Zar bi svaki put trebali pretrčavati cestu? – negoduje Pašalić koji je nedavno Ministarstvu kulture dostavio nalaze arheoloških ispitivanja gruškog podmorja koja su na potezu od Vile Elize do Orsana pokazala tek bezvrijedne naslage mulja i otpada.

Investitor je još proljetos krenuo u nabavu infrastrukture za budući nautički centar. Bitve za vezivanje brodova i montažni gatovi radit će se izvan Dubrovnika, najvjerojatnije u Luci Ploče, a spajat će se na licu mjesta, uz bušenje pilota i podmorske radove. No, jesenskom terminu otvaranja gradilišta prethodi skoro prvo ročište pred Upravnim sudom u sporu tužitelja Atlantske plovidbe i Luke Dubrovnik protiv Vladine odluke o dodjeli koncesije “Laguni tradeu”.

Iz uprave dubrovačkog brodara potvrđuju kako je upravni spor po tužbi u tijeku te će se prvo ročište održati tijekom srpnja. Kažu kako je u smislu popratne izgradnje iz prostornoplanske dokumentacije potpuno jasno kolika i kakva ona može biti, a što je svima bilo poznato i prije podnošenja zahtjeva za koncesiju.
– Još jednom ističemo da je Atlantska plovidba, kroz svoje idejno rješenje, u cijelosti ispunila sve zahtjeve prostornog plana – poručuju iz Uprave AP.

Predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Božidar Memed, dosad jedan od najglasnijih kritičara Vladine odluke o dodjeli koncesije Pašaliću, tražio je da mu e-mailom dostavimo upit na koji je poslao očekivan odgovor – nema komentara dok traje sudski postupak. Franjo Pašalić je dotad kao ovlaštenik koncesije ispunio prvu obvezu provedbe postupka procjene utjecaja na okoliš i mora ishoditi lokacijsku dozvolu dvije godine od objave Vladine odluke o dodjeli koncesije u Narodnim novinama. Sada mora kroz sljedeće tri godine dovršiti izgradnju luke prema Studiji gospodarske opravdanosti Marine Gruž i programu ulaganja u izgradnju luke nautičkog turizma. Ako ne bude još posebnih zahtjeva, poput onih s muljem i analizom mora, čovjeku se možda i posreći.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.