DVA NAŠA BISERA: Skriveni biseri jadranske obale koji nisu krcati turistima

Iako možete sjesti na vlak ili autobus, izgubit ćete dio prekrasnog doživljaja putovanja automobilom. Imate slobodu ići kamo hoćete i kada hoćete. Uvijek možete i prespavati u njemu ako se negdje zadržite dulje od planiranog i ne želite voziti noću. Uzmite vreće za spavanje i nesputana avantura može početi, piše 24sata

Pripremite plan puta unaprijed kako biste znali kamo idete. Ako ondje imate prijatelje, najavite se da ćete svratiti na razgledavanje, kupanje i večeru. Hrvatska je puna prekrasnih dragulja i teško se odlučiti kojim smjerom krenuti. Najviše ovisi o tome koliko vremena imate. Ipak, najčešća ljetna putovanja vode put prekrasne Dalmacije pa ćemo vam predložiti 5 mjesta koja nisu toliko turistička. Na neka vaš ljubimac neće moći ići, ali će vas vjerno čekati da se vratite i krenete dalje:

Malo mjesto u blizini Zadra, Nin, ima bogatu i burnu povijest. Srce je Nina otočić promjera 500 m. Smješten je u laguni, okružen dugim pješčanim plažama i povezan s kopnom dvama kamenim mostovima iz 16. stoljeća. Njegove plaže mnogi ubrajaju među najljepše u Hrvatskoj, pa i u svijetu. Najduža i najpoznatija je tri kilometra duga pješčana Kraljičina plažauz koju je vezana legenda o supruzi prvog hrvatskog kralja Tomislava koju je privukla njena ljepota. Vjetrovi u Ninskoj laguni čine ovaj akvatorij idealnim za surfanje i zmajarenje.

Zadivljujući gradić Skradin smješten je u blizini rijeke Krke, na ulazu u Nacionalni park Krka. Skradinski buk najveći je slap u nizu i glavna je atrakcija. Malen, slikovit, na mjestu gdje rijeka ljubi more, Skradin je nagranici stvarnosti i mašte.

Murter je mali biser, kažu da je to otok koji ima svoju mikroklimu i prekrasan je za odmor i kupanje. Kad ste već na Murteru, morate posjetiti prekrasniNacionalni park Kornati, koji obiluje posebnostima i ljepotama. Smješten između Pašmana i Kornata, nalazi se jedan od dragulja – otok Žut. Prekriven je maslinicima, smokvama i nema stalnih naselja, ali tijekom godine pastiri i ribari žive ondje. Kornati su nautički raj pa se i na Žutu nalazi marina s oko 120 vezova. Ima strmu i vrlo razvedenu obalu s uvalama Luka, Hiljača, Sarušćica, Bizikovica, sve robinzonskog ugođaja.

 

Uspavani gradić u kojem napokon možete zaboraviti na sve stresne situacijekoje vas čekaju doma biser je Brača. Slani inćuni, srdele pečene na gradelama, pašticada, mendule u cukar i torta hrapoćuša dio su bogate gastronomske ponude Postira. A plaže će vas natjerati na razmišljanje kako biste ondje mogli i živjeti. Molo Lozna, Velo Lozna i najatraktivnija Lovrečina, u blizini ruševine ranokršćanske bazilike, oduzet će vam dah…

 

Vegetacija Mljeta jedno je od najdragocjenijih blaga Jadrana. Zelena boja pruža ugodan osjećaj. A kad vas prekrasni otok u potpunosti preuzme, nemoguće je misliti na nešto drugo… Na sjeverozapadnom dijelu otoka nalazi se Nacionalni park Mljet u kojem bujna vegetacija, borove šume i spektakularna slana jezera slikaju nevjerojatan krajolik. To je netaknuta oaza mira koja je, prema legendi, osvojila Odiseja i zadržala ga sedam godina. Sigurno nije žalio ni trenutak, kao što nećete ni vi…

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.