Evo u kojim će djelatnostima zaposlenost najviše rasti

ZAPOSLENOST u Hrvatskoj do 2020. trebala bi se povećati za 3.7 posto u odnosu na 2014. godinu, u čemu bi glavnu ulogu trebalo odigrati 12 od 83 djelatnosti. Te je podatke iznijelo Nacionalno vijeće za razvoj ljudskog potencijala na okruglom stolu  Zagrebu. Prikazali su rezultate Studije o projekcijama budućih potreba tržišta rada koju su predstavile Marina Tkalec i Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

U prvoj projekciji napravljenoj za Hrvatsku prema pravilima struke, ističe se da među 12 spomenutih djelatnosti najveći doprinos rastu ukupne zaposlenosti mogu dati pravne i računovodstvene djelatnosti, djelatnosti pripreme i usluživanja pića te djelatnosti zdravstvene zaštite.

Gledano po sektorima najveće stope rasta zaposlenosti u sljedeće četiri godine očekuju se u turizmu i ugostiteljstvu (9.8 posto), osobnim i drugim uslugama (9.5 posto), umjetnosti (7.6 posto), filozofiji, teologiji (7.5 posto) te sektoru informacija i komunikacija (7.1 posto).

Međutim, po doprinosima rastu ukupnog broja zaposlenih za 0,9 posto na prvom je mjestu sektor ekonomije i trgovine. Taj sektor sa stopom rasta od 4.2 posto nije među najbrže rastućim sektorima, no ima najviše zaposlenih. U tom ga pogledu slijede sektori turizma i ugostiteljstva te osobnih i drugih usluga.

izvor:index.hr

foto:ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.