Faustov ‘Homo volans’ sletio na livadu kraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

U povodu obilježavanja 400. obljetnice smrti Fausta Vrančića i skorašnje izložbe Renesansni Faustus Verantius u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, fotograf Šime Strikoman snimio je svoju 595. milenijsku fotografiju i najnoviju u nizu iz ciklusa Homo volans – padobran Fausta Vrančića.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu obilježava 400. obljetnicu smrti najistaknutijega hrvatskog izumitelja i konstruktora na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće Fausta Vrančića, na čija će ostvarenja podsjetiti hrvatsku i svjetsku javnost izložbom Renesansni Faustus Verantius koja će se od 6. do 25. studenoga 2017. godine održati u predvorju Knjižnice. Za ostvarenje ovoga programa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila je pokroviteljsku potporu UNESCO-a , izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017., a ostvarena je uz potporu Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

595 (1)

To je bio i povod za današnje snimanje milenijske fotografije i baš prigodno se poklopilo s 15. međunarodnom izložbom inovacija ARCA 2017 koja upravo traje u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske.

Snimanju milenijske fotografije u spomen na Fausta Vrančića priključilo se približno 400 građana, među kojima i više od 200 učenika Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića u Zagrebu, članovi Društva inovatora Faust Vrančić iz Šibenika, učenici Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu, učenici Tehničke škole Karlovac, učenici I. tehničke škole Tesla, djelatnici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, inovatori – izlagači 15. međunarodne izložbe inovacija ARCA 2017, kao i djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Među brojnim vrijednim Vrančićevim projektima mlinova, mostova te različitim napravama, izdvajaju se kao prve u povijesti tehnike njegove ideje žičare, amortizera, mosta od metala i mosta ovješenoga o lance. Ipak, svjetsku slavu postigao je upravo projektom Homo volans, prvom konstrukcijom modernoga padobrana.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.