FOTO: Odigrana odbojkaška utakmica preko žilet-žice na granici Hrvatske i Slovenije

Danas se po prvi puta u povijesti Europe odigrala prijateljska odbojkaška utakmica preko žilet-žice na granici između Hrvatske i Slovenije u Istri. Grad Pula, kao kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020., ovom se akcijom pridružio velikom prosvjedu protiv Granični prijelaz Istre sa Slovenijompostavljanja žice na granicama u Istri i diljem Starog kontinenta, kako bi u ime cijele Europe pokazao da se protiv militarizacije može boriti igrom, kreativnošću i nenasiljem.

„Oštro osuđujemo ovaj čin koji onemogućuje život u zajedništvu, suživotu i toleranciji. Pula je apsurd militarizacije prepoznala i prije nego što je krenulo ograđivanje granica budući da je upravo s temom Demilitarizacije pristupila natječaju za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, čiji je i finalist. Kroz taj projekt želimo pokazati da se svi problemi mogu riješiti suradnjom, kreativnošću, a naposljetku i igrom, zbog čega smo se danas i okupili ovdje u velikom broju“, istaknula je pročelnica Ureda za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

 

Prijateljska odbojkaška utakmica odigrala se s ciljem da se uklone žice na graničnim prijelazima Lucija – Brezovica i Dragonja – Kaštel u Istri. Okupljanje na graničnom prijelazu Dragonja – Kaštel pretvorilo se u dugačku povorku, a jedan je segment činila upravo akcija koju je Grad Pula pokrenuo kako bi pokazali da se upravo sportom i humanim idejama čitavoj Europi može prenijeti poruka o važnosti širenja ideja mira i tolerancije.

Akciji se pridružio i hrvatski olimpijski pobjednik u streljaštvu Giovanni Cernogoraz, osvajač zlatne medalje u disciplini trap na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a u utakmici su sudjelovali odbojkaši iz Umaga, treneri Edi Forza i Dragan Salapura, kao i veliki broj drugih hrvatskih i slovenskih sportaša, kulturnjaka i građana.

Giovanni Cernogoraz

Važnost rušenja granica i sprječavanje podizanja novih ograda prepoznali su i brojni istarski kulturnjaci, poput Magdalene Vodopije, Daria Marušića i Milana Rakovca, koji je čitao poeziju kojom je htio poručiti kako ne žele žice koje će ih razdvajati od susjeda i prijatelja.

Svojim su primjerom Pula i Istra pokazale kako je moguć suživot u pograničnim područjima te da bilo koji oblik represije, pa tako i ovaj kojega simbolizira žica, nije dobrodošao na istarskom poluotoku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.