FOTO Šibenčanka kuha najbolju kavu! Petra Gracin proglašena najboljom baristicom u regiji

Šibenčanka Petra Gracin proglašena je najboljom barissticom u regiji na regionalnom Franck barističkom natjecanju koje se održalo u zagrebačkom baru Johann Franck u sklopu Međunarodnog dana kave.

Kroz kvalifikacije od 15 tisuća ugostiteljskih objekata, finale je okupilo 10 najboljih barista iz regije, a osim Petre Gracin koja radi u Yum Pastry shopu u Šibeniku, drugo mjesto osvojio je Marko Podbrežnički iz zagrebačke Male kavane, dok je treće mjesto pripalo Antoniju Švobu iz crikveničke Masline 2.

gracin petra
Goran Stanzl/PIXSELL

– Kao lideru na tržištu, fokus nam je izvrsnost u pripremi i vrhunska kvaliteta kave u ugostiteljskim objektima. S tim ciljem u sklopu naše barističke akademije provodimo sveobuhvatan program edukacija. Poseban naglasak stavljamo na usavršavanje barističkih vještina i kreativnosti, te u konačnici izgradnju nove generacije vrhunskih poznavatelja i stručnjaka za pripremu espressa i ostalih napitaka na bazi kave, ali i čaja. U sklopu ovoga programa redovito održavamo i regionalno barističko natjecanje kako bismo dodatno popularizirali ulogu i važnost barističkog znanja koje zadnjih godina i kod nas sve više dobiva na značaju – kazao je Viktor Miljković iz Francka, regionalni direktor prodaje za kanal HoReCa.

petra baristica
Goran Stanzl/PIXSELL

Inače, Franck baristička akademija sveobuhvatan je program edukacije ugostiteljskog osoblja. Cilj je upoznavanje sa svim područjima koja se odnose na kavu – od plantaže do šalice – te usavršavanje vještina i umjetnosti pripreme vrhunskog espressa, ostalih napitaka na bazi kave te čaja. Ovaj edukativni program predvodi tim Franckovih profesionalnih barista kroz redovite prezentacije i individualno prilagođene edukativne radionice za ugostiteljsko osoblje. Franckov tim barista prošao je zahtjevnu certifikaciju iz područja barističkih vještina od strane Specialty Coffee Association (SCA).

Zanimanje barista sve je popularnije, a iznimne vještine i znanja koja su potrebna kako bi se ovo zvanje usavršilo, iziskuju dugogodišnje iskustvo i kontinuirano educiranje. Stoga je pokrenuta i specijalizirana Franck akademija u sklopu koje Franck baristi educiraju ugostiteljsko osoblje, a osmišljena je kako bi ugostiteljima omogućila najbolje zaposlenike koji su predani radu i izučavanju novih metoda pripreme toplih napitaka te praćenju globalnih trendova.

petra gracin baristica
Goran Stanzl/PIXSELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.