Franjevački samostan poziva sve crkve u Hrvatskoj: Na dan pada Vukovara zazvonite zvonima u točno 18 sati i 11 minuta

Franjevački samostan u Vukovaru, povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara, pokreće inicijativu ‘ZVON za Vukovar’ kojom će ove i svake sljedeće godine 18. studenog u točno 18 sati i 11 minuta zazvoniti zvono svih crkava u Hrvatskoj u znak sjećanja na žrtve Vukovara.

– Kako ne bismo zaboravili ovu važnu obljetnicu hrvatske povijesti pozivamo sve crkve u Hrvatskoj da se pridruže inicijativi. Glasnim zvonima 18. studenog u 18 sati i 11 minuta pozovimo na molitvu i prisjetimo se zajedno svih žrtava Vukovara, a zvona neka se čuju 10 minuta kako bismo  im odali počast – naglasio je fra Ivica Jagodić.

Fra Ivica Jagodić došao je na  ideju pokretanja inicijative nakon što su rezultati istraživanja provedenog na Filozofkom fakultetu u Zagrebu prije osam godina, pokazali kako niti jedan od 40 ispitanih studenata nije znao točno odgovoriti na pitanje što se dogodilo 18. studenog 1991. godine.

-Vođeni ovim činjenicama, a u nadi i iskrenoj želji da pokušamo spriječiti zaborav, ove smo godine odlučili upotpuniti obilježavanje 18. studenog u Vukovaru s dvije nove inicijative – istaknuo je Fra Ivica Jagodić.

Druga inicijativa nazvana je  ‘Zid križeva’. Naime, hodočasnici koji su proteklih godina posjetili samostan u Vukovaru, na dar su donosili križeve iz svojih župa. Tijekom izgradnje Franjevačkog muzeja Vukovar u posebnoj će prostoriji biti izloženi ti križevi pa iz vukovarske župe pozivaju sve župe iz Hrvatske da se priključe toj inicijativi.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara važan je dan ne samo za građane Vukovara već i za cijelu Hrvatsku i njenu povijest. Taj dan obilježava se upravo zbog toga što je tog dana Vukovar pao, a broj žrtava koji su branili grad bio je velik. Na popisu od ožujka 1991. Vukovar je imao 44.639 stanovnika, a nakon što je pao grad 18. studenoga 1991. godine, velikosrpski agresor je protjerao i prognao oko 22 tisuće ljudi.

(FOTO: Ilustracija/Arhiva)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.