GOLEMA ŠTETA: ‘Kako je Ivo Sanader ukrao Hrvatsku?’

Samo u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera do suda je stiglo pet slučajeva: Hypo, Ina, Fimi media, Planinska ulica i Dioki, teških ukupno oko 15 milijuna eura koje je Sanader, kako tvrde tužitelji, prisvojio.

Samo Sanaderova ‘privatna država’, taj ‘teorijski najviši stadij korupcije’, u pet godina otuđila je 98 milijardi kuna, gotovo cijeli jedan državni proračun. Procjena je to novinara Dražena Rajkovića iz njegove knjige Kako je Ivo Sanader ukrao Hrvatsku, dosad vjerojatno najopsežnijeg rada o sistemskoj korupciji u Hrvatskoj, piše Novi list.

sanader_sudenje

Rajković je svoju knjigu objavio u listopadu 2001. godine, u vremenu otvaranja prvih istraga protiv bivšega premijera, ali prije nego što je protiv njega počelo ijedno suđenje. Kasnije, bez obzira na nedavna ukidanja Sanaderovih presuda, suđenja za korupciju u slučajevima Fimi medija, Ina-Mol i Hypo banka, potvrdila su dio navoda Rajkovićeve knjige, što analizu čini vjerodostojnijom.

Čudovišna korupcijska hobotnica

U tom publicističkom djelu nastalom na temelju dostupnih medijskih izvora, autor na oko četiristo stranica analizira skrivenu stranu Sanaderove vladavine, nazivajući je ‘čudovišnom korupcijskom hobotnicom, po broju sudionika i razmjerima obuhvaćenog društvenog proizvoda bez premca na našim prostorima’.

Gruba procjena

Rajković rezimira kako se ukupna šteta od Sanaderove ‘privatne države’ u pet i pol godina njegove vladavine bliži iznosu jednogodišnjega hrvatskog državnog proračuna – 98 milijardi kuna. Od toga, na hrvatski krak afere Hypo otpada tek ‘sitnih’3,6 milijuna kuna – novac za koji je Sanader osuđen u poznatoj ‘aferi Hypo’, pa mu Ustavni sud ukinuo presudu. U zaobilaženju javne nabave šteta je 36 milijardi kuna; iz javnog sektora izvučeno je 22,4 milijarde; neregularnim privatizacijama država je oštećena za 16,6 milijardi, a na špekulacijama s građevinskim zemljištem, poput onoga oko Pelješkog mosta, za 7,5 milijardi kuna. Politička korupcija, pak, odnijela je 15, 5 milijardi kuna. Koliko su od toga mogli prisvojiti Sanader i pripadnici njegove ‘privatne države’? ‘Nekoliko milijadi kuna’, citira Novi list Rajkovića.

Izvor: Net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.