Gotovo četiri milijuna eura stiže iz Europe za borbu protiv bolesti životinja

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj nešto više od 3,8 milijuna eura za programe praćenja, kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja, čime se svota za programe povećala za 73 posto u odnosu na prethodnu godinu.

– Iskorjenjivanje bolesti životinja ima veliki utjecaj na sigurnost hrane i kvalitetu života ljudi, a gospodarski učinci još su veći. Status zemlje slobodne od bolesti jamči nesmetan promet i trgovinu životinjama, a samim time i nesmetan uzgoj i preradu. Mi smo zemlja koja ima izvrsno organiziranu i educiranu veterinarsku službu, a njihov predan rad i praćenje događaja u okruženju rezultirali su sjajnim postignućima u borbi protiv bolesti. Povećanje sufinanciranja naših programa od strane EU za 73 posto u odnosu na prošlu godinu izvrstan je pokazatelj da smo mi partner na kojeg se može računati – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Tako je za 2018. godinu Europska komisija odobrila Hrvatskoj ukupno 13 programa za bolesti bjesnoće odnosno oralne vakcinacije lisica kao višegodišnji program, klasičnu svinjsku kugu u domaćih i divljih životinja, influencu ptica u domaće peradi i divljih ptica, bolest plavog jezika, kvrgave kože, brucelozu ovaca i koza, goveđu spongiformnu encefalopatiju, salmonelozu peradi te antimikrobnu rezistenciju.

– Provedba navedenih programa ima višestruku korist za proizvođače živih životinja jer se istima ostvaruju preduvjeti potrebni za slobodnu trgovinu kako živim životinjama tako i njihovim proizvodima, a dodatno se podiže razina kvalitete javnog zdravlja s aspekta sigurnosti hrane i iskorjenjivanja pojedinih osobito opasnih i neizlječivih odnosno smrtonosnih bolesti kao što je bjesnoća – priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.