HAK: Čak 120.000 hrvatskih vozača uopće ne bi smjelo sjesti za volan

Testiranje koje je ove godine provedeno pokazuje kako gotovo trećina naših vozača, njih 28%, nema optimalan vid te predstavljaju opasnost na cesti, a 6,5% sudionika testiranja ima vid gori od zakonski propisanog. Čak 120.000 naših vozača, stoga, uopće ne bi smjelo upravljati automobilom.

Hrvatski autoklub i Essilor u suradnji sa Savezom slijepih Hrvatske i Udrugom pasa vodiča slijepih obilježavaju Svjetski dan 9. listopada 2014.Stoga u subotu, 11. listopada na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati pozivaju vozače na pregled vida. 

Nekoliko testiranja kvalitete vida naših vozača, koje su proteklih godina proveli Essilor i njegovi partneri Hrvatski autoklub i Tifon, pokazalo je kako mnogi domaći vozači imaju probleme s vidom što je potencijalno vrlo opasno u prometu. 

Čak 120.000 naših vozača uopće ne bi smjelo upravljati automobilom


Primjerice, čak 58 posto sudionika izjavilo je kako ima problema s vožnjom noću, a takvih je vozača u skupini starijoj od 40 godina čak 70 posto. Slično je testiranje ove godine Essilor proveo u suradnji s INA-om te su potvrđeni loši rezultati iz ranijih provjera prema kojima smo lošiji od europskog prosjeka. Pokazuje se kako gotovo trećina naših vozača, njih 28%, nema optimalan vid te predstavljaju opasnost na cesti, a 6,5% sudionika testiranja ima vid gori od zakonski propisanog. Čak 120.000 naših vozača, stoga, uopće ne bi smjelo upravljati 

automobilom. Poražavajuće je i što 13% sudionika testiranja uopće ne kontrolira svoj vid, a 46% ga ne kontrolira dovoljno često.

Osim što će na Cvjetnom vozači moći provjeriti vid, moći će iskušati ‘pijane naočale’ Hrvatskog autokluba te uz povez na očima i psa vodiča na trenutak doživjeti kako je to biti bez vida.

IZVOR: HAK/Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.