HDZ-ova zastupnica o izmjenama turističkih zakona: Inspektori neće kažnjavati ‘na prvu’, ali postoji problem malih iznajmljivača

Saborska zastupnica HDZ-a Branka Juričev-Martinčev komentirajući Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakon o pružanju ugostiteljskih usluga pozdravila je prijedlog da turistički inspektori, zajedno sa svim ostalim inspektorima, budu pod kapom Državnog inspektorata jer će to doprinijeti kvaliteti rada inspektora , a time cjelokupnoj kvaliteti usluga u ugostiteljstvu i turizmu.

– Ono što je posebno važno i što će sigurno najviše veseliti naše građane, male iznajmljivače i male obrtnike jest što ti zakoni, po prvi put predviđaju da turistički inspektor ne mora kažnjavati kada se prvi put utvrdi određena nepravilnost ili nedostatak – kazala je Juričev-Martinčev.

Turistička 2018. godina, završena je s povećanjem broja dolazaka od sedam posto, a najveću stopu rasta imale su ugostiteljske usluge u domaćinstvu odnosno naši mali iznajmljivači. Kod njih imamo povećanje dolazaka od 1deset posto i noćenja za šest posto noćenje. Imajući u vidu izazove za 2019. godinu koji se već uvelike osjećaju, potreban je oprez i prevencija mogućih negativnih efekata.

U tom kontekstu, zastupnica Branka Juričev-Martinčev, ukazala je na jedan specifičan problem s koji su suočeni iznajmljivači u priobalju, pa tako i stanovnici Šibensko-kninske županije. To je odredba iz Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti kojom se mali iznajmljivači ne mogu registrirati za sezonsko pružanje usluga iznajmljivanja, dok je isto omogućeno obrtima.

– Pružanje usluga u domaćinstvu ne može biti registrirano sezonski i iznajmljivači imaju rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu za čitavu godinu. To rješenje je temelj za obračun, između ostalog, i odvoza i zbrinjavanja otpada. Zbog toga se događa da je na primjer, na području grada Šibenika tijekom veljače otkazano 380 takvih rješenja, a brojka će sigurno biti i viša – zaključila je Juričev- Martinčev i ukazala Ministarstvu turizma da ispravi tu odredbu kako bi spriječilo sivu ekonomiju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.