Hektar smilja godišnje donosi do 116 tisuća kuna

Smilje raste na prostoru od 43 do 45 paralele sjeverne zemljopisne širine, odgovara mu podneblje sa 800 mililitara padalina godišnje, s 2.700 sunčanih sati, nadmorske visina od 60 do 80 metara u blizini mora. Nasadi smilja podižu se od kraja rujna do sredine studenoga i u ožujku.

Izbor tla za podizanje nasada je najvažniji dio uzgoja. Smilju odgovaraju pjeskovita, ocjedita tla koja su siromašna organskom tvari, a bogata magnezijem, natrijem i kalijem. Navodnjavanje i gnojidba se ne preporuča jer zelena masa s takvih nasada postiže izrazito nisku otkupnu cijenu, praktične su informacije koje su dali magistri agronomije Ivan i Mario Skelin na predavanju Uzgoj smilja: Nova poslovna mogućnost za Vaš OPG, Savjetovanje i iskustva iz prakse koje je organizirala Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije.

Sadimo smilje

Smilje je posljednjih godina postalo hit zbog dobre otkupne cijene zelene mase. Domaće smilje otkupljivači destiliraju te od njega proizvode eterična ulja koja se zatim prodaju na stranom tržištu, pretežno bogatoj farmaceutskoj industriji. Trend je da se većinom prerađuje divlje smilje koje raste u prirodi, što izaziva kontraverzne reakcije u javnosti. Zbog nestručnog branja i pohlepe za zaradom, čupa se cijela biljka s korijenom, a pojedini ekosustavi propadaju uslijed erozije tla. To je jedan od razloga zbog čega agronomi Skelin zagovaraju novi pristup, a to je podizanje nasada smilja. Riječ je o dugoročno isplativoj investiciji, kako iznose njihove procjene.

Pola kilograma smilja po biljci

Nasad smilja ima rok trajanja 10 godina, prvi ekonomski rezultati se ostvaruju u drugoj godini. U njoj se očekuje prinos od 0,2 kilograma po biljci. Očekivani prinosi po biljci u trećoj godini iznose 0,40 kilograma, od četvrte do osme 0,45 kilograma, a zadnje dvije padaju na 0,3 kilograma po biljci. Trošak održavanja i berbe nasada od jednog hektra na godišnjoj razini kreće se do maksimalnih 10 tisuća kuna.

Otkupna cijena od osam do 25 kuna

Otkupna cijena kilograma zelene mase kretala se ovu sezonu od osam kuna pa sve do 25 kuna. Cijena prvenstveno ovisi o ponuđenoj količini. Kada je na destilerijama usko grlo, cijena pada. U našoj kalkulaciji nećemo uzeti cijenu od 25 kuna, niti od osam. Realno je za očekivati da će otkupna cijena smilja padati, jer će se na tržištu pojavljivati nove količine. Otkupna cijena od sedam kuna je isto jako profitabilna“, kaže Ivan Skelin te dodaje:

40 tisuća stabljika na hektaru daje 8 do 18 tona

Prinosi na hektaru sa 40.000 stabljika u četvrtoj godini su od osam do 18 tona. To su prihodi od 126.000 kuna, a trošak održavanja i berbe je 10 tisuća kuna. Od jedne tone zelene mase smilja može se dobiti jedan do dva kilograma ulja. Otkupne cijene ulja kod prekupaca na domaćem tržištu se kreću od 1.600 do 1.800 eura. Koliku cijenu oni postižu na stranom tržištu, ovisi o rezultatima analize, prvenstveno o udjelu neril-acetata. Njega ima najviše u smilju s Korzike.”

U budućnosti sigurno možemo očekivati nove nasada smilja, što je pokazao i interes za predavanjem agronoma Skelin. Smilje je idealna i profitabilna kultura za škrtu zemlju jadranskih otoka i Dalmatinske zagore. Ono može dati prijeko potrebnu ekonomsku snagu tom kraju, koje posljednjih desetljeća propada uslijed izrazitog iseljavanja stanovništva.

IZVOR: Agro klub

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.