HNB na jednom mjestu objavljuje usporednu listu kredita banaka

Od početka ove godine znatno je teže doći do kredita, posebno, ako su vam mjesečna primanja manja od prosječnih 6.128 kuna. Za lakše snalaženje u šumi kredita koje nude banke Hrvatska narodna banka počela je objavljivati Informativnu listu ponude kredita potrošačima.

Ako na stranicama HNB-a odaberete valutu, vrstu kredita i visinu kamatne stope, izlistat će vam se što se nudi u pojedinoj banci.

Informativna lista obuhvaća aktualnu ponudu kredita u domaćoj valuti i kredita nominiranih u domaćoj valuti s valutnom klauzulom u eurima, namijenjenu potrošačima. Izrađuje se na temelju podataka za koje odgovaraju i koje Hrvatskoj narodnoj banci dostavljaju kreditne institucije na temelju Odluke o sadržaju i obliku u kojem se potrošaču daju informacije prije ugovaranja pojedine bankovne usluge. U slučaju promjene neke od informacija navedenih u Informativnoj listi, kreditne institucije dužne su o tome odmah izvijestiti HNB, koji potom ažurira objavljenu Informativnu listu.

Informativna lista sadržava osnovne informacije o izabranim vrstama kredita kojima se potrošači najčešće koriste te omogućuje usporedbu ponude svih kreditnih institucija. Kao pregled osnovnih informacija ona može pomoći u istraživanju tih ponuda i sužavanju izbora.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.