HND traži istragu `evidentnog pokušaja ubojstva´ Saše Lekovića

Foto: Facebook

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva u petak je pozivalo nadležne institucije `na istragu i primjerene reakcije´, nakon `evidentnog pokušaja ubojstva´ predsjednika HND-a Saše Lekovića.

U priopćenju Izvršnog odbora koje je potpisala članica tog tijela Elizabeta Gojan podsjeća se, kako je Šibenski portal već pisao, da su prepiljena dva vijka na jednom od kotača Lekovićeva automobila, što je uslijedilo `nakon niza pismenih, konstatnih prijetnji njemu i istaknutim članovima HND-a i urednicima hrvatskih medija´.

– Jučerašnji je događaj samo kuliminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsjednika HND-a. Kolega Saša Leković od dana preuzimanja mandata predsjednika HND-a konstantno je izložen javnom linču pojedinih portala na kojima je stalno izložen vrijeđanjima, prozivkama i prijetnjama, dok u komentarima čitatelji otvoreno pozivaju na njegovo ubojstvo. IO HND-a još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja, vidi se po jučerašnjem pokušaju izazivanja nesreće, zapravo pokušaju ubojstva Saše Lekovića, malen korak. Zato zahtijevamo najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj, za društvo krajnje opasnoj pojavi, neizostavno raspravlja odmah, ističe HND.

Traže i da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju odmah.

– Hrvatsko novinarsko društvo duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravne prijetnje novinarima posljednjih dana drastično povećao, stoji u priopćenju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.