Izvrsni rezultati

HPB ostvarila rekordnu dobit od početka postojanja: Pohvalili se i pripajanjem JABA-eFoto: HPB

Hrvatska poštanska banka (HPB) je u prvom polugodištu 2019. godine ostvarila rekordnu neto dobit od 123,5 milijuna kuna uz skok kredita stanovništvu i SME-u, uspješno je pripojila Jadransku banku te povećala broj klijenata i tržišni udjel, izvijestili su danas iz HPB-a o rezultatima poslovanja u prvoj polovici 2019. godine.

Uz neto dobit od 123,5 milijuna kuna, što je 31 posto više u odnosu na isto razdoblje lani i najbolji je rezultat od osnivanja Banke, HPB je ostvarila i operativnu dobit od 165,2 milijuna kuna, što je za 19,7 posto više nego lani, dok je stanovništvu plasirana milijarda kuna u prvih šest mjeseci ove godine.

Ukupno u Retailu imaju 601 tisuću klijenata i 154 tisuće korisnika internetskog i mobilnog bankarstva, a planirano je i 540 milijuna kuna kredita malim i srednjim poduzetnicima.

Banka je krenula u još jači i brži razvoj kartičnog biznisa, čime su zauzeli devetpostotni udjel na kartičnom tržištu, dok je imovina od 23,2 milijarde kuna povećana za 9,2 posto. Tržišni udjel krajem travnja povećana je na 5,5 posto.

Nadalje, optimizacija HPB Grupe, nakon uspješnog pripajanja JABA-e, nastavlja se i pripajanjem HPB Stambene štedionice. Riječ je o 37 tisuća klijenata Štedionice koji zadržavaju sva prava iz postojećih ugovora, a pripajanjem Banci omogućava im se jednostavniji pristup uslugama HPB-a.

– Rad na poboljšanju prodaje i procesa vezanih uz prodaju počeo je donositi vidljive rezultate. Uz najveću polugodišnju neto dobit od osnutka banke, 123,5 milijuna kuna, 31 posto više u odnosu na proteklu godinu, ostvarili smo značajan rast tržišnog udjela u kreditima stanovništvu s 4,7 posto krajem 2018. na 5 posto krajem travnja 2019., a u kreditima  gospodarstvu s 5,3 na 5,6 posto. U drugoj polovici godine, osim nastavka rasta i poboljšanja procesa, očekuje nas rad na kvaliteti podataka i još veći fokus na digitalno i kartično poslovanje – izvijestio je predsjednik Uprave Tomislav Vuić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.