HRM danas slavi svoj dan: I Šibenčani su dali ogroman obol obrani Hrvatske s mora

Hrvatska ratna mornarica danas slavi svoj dan, a središnja proslava održava se ove godine u Splitu. Ne smije se zaboraviti uloga Šibenika, u kojem je prošle godine bila glavna proslava, na koju je stigla i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Podsjetimo, predsjednica je u u svom prošlogodišnjem govoru na središnjoj proslavi Dana HRM-a u Šibeniku posebno zahvalila braniteljima koji su prije 25 godina obranili Šibenik.

– Posebno hvala i braniteljima na Žirju. Bila je to jedna od najvažnijih bitaka Domovinskog rata, odlučna za obranu Dalmacije i oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske. I tada je, kao i u svim ostalim akcijama prevagnuo ljudski čin, motiviranost i hrabrost hrvatskih vojnika i svih ljudi – poručila je predsjednica.

Govoreći o Hrvatskoj ratnoj mornarici Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako imamo mornaricu sjajne tradicije još od vremena hrvatskih kneževa i kraljeva do danas.

Inače, prvi zapovjednik HRM-a bio je admiral Sveto Letica koji je bio na njezinu čelu cijeli Domovinski rat. Prvi brod u floti bio je desantno jurišni brod DJB-103 koji je otet Jugoslavenskoj narodnoj armiji 15. rujna 1991. dok je bio na remontu u Veloj Luci.

No, važno je naglasiti kako su tijekom Bitke za Šibenik od 16. do 22. rujna 1991. snage 113. brigade i postrojbe Policijske uprave šibenske zarobile u vojarni Kuline 15 ratnih brodova i plovila dok su radnici ondašnjeg Mornaričkog tehničkog remontnog zavoda Velimir Škorpik preuzeli u svoje ruke i 19 ratnih brodova i plovila.

Zarobljena 34 ratna broda i plovila u Šibeniku činila su približno četvrtinu cjelokupne flote Jugoslavenske ratne mornarice.

Odlukom Predsjednika Tuđmana iz 1993. Dan Hrvatske ratne mornarice obilježava se 18. rujna, u spomen prve zapisane hrvatske pomorske pobjede, kada su Neretljani u vrijeme kneza Branimira 887. godine u bitci kod Makarske porazili mletačko brodovlje. Time se željela posebno istaknuti duga hrvatska pomorska tradicija.

Predsjednica Grabar Kitarović na svečanosti Dana HRM-a posebno zahvalila braniteljima sa Žirja

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.