Hrvatska čeka odobrenje za milijardu eura iz Japana

Među tridesetak japanskih tvrtki s čijim se čelnicima u Tokiju sastao hrvatski premijer Milanović, našla se i moćna kompanija Marubeni, strateški partner HEP-a za gradnju termoelektrane Plomin C.

Marubeni godišnje ostvaruje 30-ak milijardi američkih dolara prihoda i oko dvije milijarde dolara dobiti, a u ožujku ga je HEP predstavio kao “ekskluzivnog” pregovarača s kojim dogovara gradnju termoelektrane čija se vrijednost procjenjuje na milijardu eura, odnosno 7,5 milijarde kuna, prenosi Večernji list.

Završe li pregovori pozitivno, na jesen bi Milanovićeva vlada mogla staviti potpise na najveću stranu investiciju u 25 godina hrvatske države. U izjavi nakon sastanka s japanskim premijerom Shinzom Abeom, Milanović je rekao da “Japan nije bio dovoljno prisutan u Hrvatskoj, ali da se sada, kad se očekuju odluke iz Bruxellesa o planiranom ulaganju u hrvatski energetski sektor, nada povoljnome ishodu.”

Dvostruko skuplja struja od one na tržištu?

Iz Bruxellesa se, zapravo, očekuje zeleno svjetlo na dio ugovora koji se odnosi na visinu cijene struje iz Plomina C po kojoj će je HEP otkupljivati od japanskog investitora.

Koja će to cijena biti nije objavljeno, ali aktivisti Greenpeacea već su u listopadu prošle godine upozorili da će kilovati Marubenijeve struje biti “dvostruko skuplji od one koja se može nabaviti na tržištu”.

Europska komisija, ustvari, provjerava uklapa li se japansko-hrvatski dogovor u europska pravila o tržišnim potporama i subvencijama, a Milanovićeva izjava da se “nada povoljnome ishodu” kao i njegov put u Japan mogli bi biti znak da se cijeli posao uspješno privodi kraju.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

IZVOR: Večernji list/Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.