Hrvatska s osam regija: Dalmaciju bi činile Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska županija

Smanjenje broja županija jedan je od glavnih zahtjeva Mosta u pregovorima sa SDP-ovom i HDZ-ovom koalicijom. Iz dosadašnjih pregovora u javnost je iscurilo da se Most zalaže da se sadašnji broj od 20 županija plus Zagreb smanji na najviše osam regija.

Struka će odlučiti

One bi se odredile prema dva modela – povijesne regije ili regije s najmanje 500.000 stanovnika. Doduše nakon razgovora s HDZ-om predstavnici Mosta kazali su da je smanjenje broja županija i dalje jedan od njihovih glavnih zahtjeva, no da će struka odlučiti o njihovu broju i da je stoga moguće da ih i dalje bude 21.

No ako prođe ideja o najviše osam regija i da se pri tome one odrede po povijesnom modelu, onda bi te regije mogle biti Istra, Dalmacija, Slavonija, Dubrovnik, Hrvatsko primorje s Likom, Središnja Hrvatska, Sjeverna Hrvatska te Zagreb.

Dubrovačka regija bi pri tome bila najmanja, ostane li u njoj samo sadašnja Dubrovačko-neretvanska županija, jer bi imala 122.508 stanovnika. Dalmaciju bi činile Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska županija i imala bi 734.733 stanovnika.

Primorje i Lika (Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) imali bi 346.822 stanovnika, a Istra njih 208.055.

Slavonsku regiju bi mogle činiti sadašnja Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavka, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija u kojima ukupno živi 647.423 ljudi.

Središnja Hrvatska bi mogla nastati spajanjem Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije i brojila bi ukupno 738.994 stanovnika. Sjeverna Hrvatska (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka županija) imala bi 405.339 stanovnika. U Zagrebu pak živi 790.017 ljudi.

Moguć i referendum

Nijedna sadašnja hrvatska županija, osim Zagreba, ne udovoljava kriterij o najmanje 500.000 stanovnika. Najbliže tom broju je Splitsko-dalmatinska županija u kojoj živi 454.798 ljudi, a najdalje od tog broja je Ličko-senjska županija koja ima samo 50.927 stanovnika.

Ako se Most i dogovori s nekom od koalicija o smanjenju broja županija, o tome će se donijeti odluka u Saboru, a otvorena je i opcija da o tome koliko regija ili županija treba Hrvatskoj na kraju zadnju riječ kažu građani na ustavnom referendumu.

Županijama treba dati više ovlasti i novca

Goran Pauk (HDZ), šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija, protiv je smanjenja broja županija.Njihovo postojanje je, kaže, utemeljeno i treba im dati dodatne poslove i sredstva. Pauk kaže da je preko županija i regionalnih razvojnih agencija najviše novca povučeno iz fondova EU. On smatra da županijama treba dati puno više ovlasti nego što ih sad imaju. Primjerice, poslove državne uprave treba prebaciti na županije, koje bi isto tako trebale imati više ovlasti u zdravstvu, školstvu i socijali, a ne da samo služe za transfer novca prema njima iz državnog proračuna.

izvor:VL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.