Ideje zloglasnog psihijatra žive kroz njegove potomke

Nacionalistički i plitki post na Facebooku izvjesnog Jovana Ivića, 24-godišnjeg studenta iz Beograda, podigao je u Hrvatskoj pomalo iznenađujuće puno prašine, koliko god je činjenica da je riječ o unuku Jovana Raškovića, pokojnog jednog od ideologa srpske pobune u Kninu 1990. Saborski zastupnik iz Primoštena Stipe Petrina javno je jučer osudio to što je Ivić na Facebooku svoju fotografiju s djevojkom potpisao s: “Posljednji dan u zapadnim srpskim pokrajinama.”

Aluzija na teritorijalne pretenzije srpskog nacionalizma bila je više nego očita. Petrina je na infantilu provokaciju oštro reagirao zato što je Ivić odsjeo upravo u Primoštenu, u vili koja je u obiteljskom vlasništvu još otkako ju je tamo podigao notorni dr. Jovan Rašković, jedan od najneslavnijih psihijatara s prostora bivše Jugoslavije. Rašković je u hrvatsku politiku u veljači 1990., osnovavši Srpsku demokratsku stranku, a nakon prvih izbora u Republici Hrvatskoj, postao je i potpredsjednik Sabora. Stranka se širila primarno u unutrašnjosti sjeverne Dalmacije i u Lici, da bi se ubrzo radikalizirala do te mjere da su iz nje protjerani svi članovi koji su se protivili odcjepljenju od Hrvatske, kao što je bio slučaj s Milanom Đukićem.

Uslijedio je rat i Rašković je umro 1992. u Beogradu od srčanog udara. U vilu koju je izgradio u Primoštenu u 1960-ima, nakon ljeta 1990. više se nije vraćao. U njoj je, navodno, ugošćavao ljude poput Antonija Isakovića, jednog od autora Memoranduma SANU, te Dobrice Ćosića. Te 1990. iz Zagreba u Beograd odselila je i njegova kći Sanda Rašković Ivić, tada 34-godišnja perspektivna psihijatrica, ali se politikom nije bavila, ili bar ne iole zamjetno, sve do 2003. kad ulazi u nacionalističku stranku DSS Vojislava Koštunice. Stranka je tada s kakvom petinom zastupnika u srbijanskom parlamentu bila izrazito bitna u vladajućoj koaliciji.

No, do 2014. pala je na same margine političkog života u Srbiji, te ju je Raškovićeva kći tada preuzela kao predsjednica. Na izborima ove godine, u koaliciji s najblaže rečeno ultrakonzervativnim klerikalno-nacionalističkim Pokretom Dveri, DSS je za nekoliko promila uspio prijeći prag i ući u parlament. Sanda Rašković Ivić ratnu retoriku ne koristi. Kad govori o ratu, izjednačava odgovornost Srbije i Hrvatske. Njena stranka nastupa protiv EU i NATO integracija. Povremeno se sukobljava sa Vojislavom Šešeljom. Od očeve političke uloge u širenju nacionalističke histerije u Hrvatskoj 1990. nikad se nije ogradila. Njen sin se ne bavi politikom. Primoštensku vilu u obiteljskom vlasništvu, miniranu i devastiranu tijekom rata, Sanda Rašković Ivić prvo je neuspješno pokušala prodati, da bi je naposljetku ipak obnovila.

izvor: express

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.