Idemo na novi referendum?! Prikupili 650 tisuća potpisa protiv ćirilice

Stožer  za obranu hrvatskog Vukovara objavio je broj prikupljenih potpisa za raspisivanje referendum o ćirilici! Tvrde da su prikupili više od 650 tisuća potpisa, što je dovoljno za još jedan referendum! Sada će sve popisne knjige zapakirati i predati iz Sabor uz zahtjev predsjedniku Sabora da raspiše referendum.

Najviše potpisa je prikupljeno u Zagrebačkoj, a najmanje u Istarskoj županiji dok je u Vukovarsko-srijemskoj svoj potpis ovoj inicijativi dalo više od 47 tisuća građana. U Vukovaru ih je prikupljeno 18 tisuća. Precizan broj potpisa stožer će objaviti naknadno jer još nisu gotovi s provjerom potpisnih knjiga, a krajnji je rok za predaju potpisa te zahtjeva za raspisivanjem referenduma tri tjedna od okončanja akcije prikupljanja.

Izjave premijera Milanovića da referendum o ćirilici neće biti proveden dokle god je on predsjednik Vlade RH, Vlado Iljkić, zadužen u stožeru za pravna pitanja nazvao je neprimjerenima i pritiskom na Ustavni sud. Iz stožera posebice naglašavaju da je postupanje policije ovoga tjedna prema koordinatorima akcije u nekoliko hrvatskih županija neprimjereno. Policija je naime naknadno provjeravala jesu li sva mjesta na kojima su prikupljani potpisi imala ishođene potrebne lokacijske dozvole.

“Obavještavamo hrvatsku javnost da smo prikupili i do sada prebrojali 650 tisuća potpisa, a čekamo još jedan manji dio knjiga koji treba da nam stigne ovih dana”, rekao je predsjednik stožera Tomislav Josić koji je i komentirao izjavu premijera Zorana Milanovića koji je rekao kako referenduma neće biti.

“Čudimo se što premijer naočigled cjelokupne hrvatske javnosti u svojim javnim istupima i izjavama vrši pritisak na Ustavni sud što ne bi smio nitko raditi, a on to i dalje čini”, istaknuo je Josić.

Grbin: Iz aviona je jasno da se radi o nedopuštenom pitanju

Nakon što je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara objavio kako je prikupio 650.000 potpisa za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma, reagirao je predsjednik saborskog odbora za Ustav Peđa Grbin. “Ako predsjednik Sabora uputi inicijativu za raspisivanje referenduma u proceduru, Odbor će o njoj raspravljati”, istaknuo je Grbin te dodao.

“Ovdje se radi o, po mojem sudu, evidentno nedopuštenom pitanju i naš predsjednik je rekao što po tom moramo postupiti. Moje mišljenje je da je ovo pitanje koje ne može biti predmet referenduma i to nije vezano uz promjene Ustava koje su sada u proceduri. Mislim da je ovdje iz aviona jasno da se radi o nedopuštenom pitanju”, izjavio je Grbin.

Karamarko: Referendum je nepotreban

“Referendum je nepotreban, a Vlada treba primijeniti članak 8 ustavnog zakona”, poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u komentaru na objavu da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio 650 tisuća potpisa za referendum o dvojezičnosti.

Svoj potpis na zahtjev za referendumom Karamarko opravdava revoltom, a to je, kaže, učinio kao građanin. HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković je siguran da bi Europska komisija reagirala u slučaju održavanja referenduma jer EU posebno štiti manjinska prava. Na pitanje kakva bi reakcija bila, Plenković je odgovorio da ne želi odgovarati na hipotetska pitanja.

Karamarko je, izjavu premijera Zorana Milanovića kako referenduma neće biti dok je on premijer nazvao arogantnom, a rad Vlade je ocijenio nulom. “Oni nameću ideološke teme, a izabrani su da riješe gospodarske probleme”, izjavio je Karamarko dodavši kako će HDZ uskoro izaći sa svojim gospodarskim mjerama.

Kosor: Sabor treba poslati referendumsko pitanje na ocjenu ustavnosti

“Kako ne bi pogriješili u proceduri prvo se treba posavjetovati s ustavno-pravnim stručnjacima”, istaknuo je Laburist Dragutin Lesar za kojeg je referendumsko pitanje o dvojezičnosti dvojbeno.

“Pravo jedne manjine davati joj tek kad postane većina, je doista dvojbeno. Ono što sada očekujemo i što je po proceduri propisano – na potezu je ustavotvorac, Hrvatski sabor koji može protumačiti predloženo referendumsko pitanje ili čuvar Ustava, a to je Ustavni sud”, kaže Lesar.

Ova referendumska inicijativa mora proći istu proceduru kao i ona za definiciju braka, smatra nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

IZVOR: Index.hr/Media Servis

“U konačnici o tome treba li raspisati ili ne treba odlučiti Hrvatski sabor, odnosno iskoristiti svoje pravo i poslati to na ocjenu Ustavnom sudu”, rekla je Kosor.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.