Igor Mandić o počasnom doktoratu Sveučilišta u Rijeci: Ovo je prvi put da akademska zajednica opaža nekoga izvan svoga bedema

Igoru Mandiću, istaknutom hrvatskom književnom kritičaru, esejistu, kolumnistu, polemičaru, rođenom u Šibeniku, dodijeljen je počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci. Počasni doktorat Mandiću je na svečanosti u Rektoratu dodijelila rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, istaknuvši ulogu sveučilišta da ‘prepoznaje javne intelektualce i sve one koji su doprinijeli intelektualnom životu i izvan onoga što je u najužem smislu akademija’, javlja Novi list.

– Dodjela počasnog doktorata Igoru Mandiću, po mom osobnom mišljenju, a hvala Senatu koji je podržao prijedlog riječkih Kulturalnih studija i Filozofskog fakulteta, na najboljem je tragu prosvijećenosti i prosvjetiteljstva o kojima su pisali humanisti poput Erazma Roterdamskog ili Immanuela Kanta. To je čin odavanja počasti vladavini neovisnoga uma nad uskogrudnim afektivnim radikalizmom. Hvala Igoru Mandiću na svemu što je učinio za našu intelektualnu zajednicu – poručila je u nadahnutom govoru Prijić Samaržija.

 

Igor Mandić je rođen 1939. u Šibeniku. Napisao je 33 knjige, bio suradnik mnogih radijskih i televizijskih postaja. Svojim je zamjetnim opusom, posebice onim radovima koji se odnose na tumačenje kulture svakodnevice utirao put proučavanjima manifestacija, »niske« kulture, masovne kulture…Igora Mandića, navodi se u obrazloženju, možemo smatrati pretečom današnjih kulturalnih studija, odnosno kulturologije.

Na pitanje kako se osjeća, Mandić je novinarima rekao da mu čin riječkog Sveučilišta laska, jer akademske zajednice, kaže, ‘bije glas da su autarkične, zatvorene, samodovoljne, i ovo je prvi iskorak u povijesti uopće novih vremena kulture u Hrvatskoj i šire da akademska zajednica opaža nekoga izvan svoga bedema’.

– To je vrlo znakovito za sloboudoumnost riječkog Sveučilišta, posebno Filozofskoga fakulteta i studija Kulturologije – rekao je Mandić.

Cijeli tekst možete pročitati na LINKU.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.