Imate oružje kategorije C? Zatražite u policiji zahtjev za označavanje, inače vam prijeti kazna i do 30 tisuća kuna

Pravne osobe, obrti, udruge i građani koji posjeduju oružje kategorije C dužni su oružje označiti do 21. lipnja 2019. godine, a taj posao obavlja Ministarstvo unutarnjih poslova.

U kategoriju C, inače, spada svako oružje koje je prepravljeno da ispaljuje streljivo bez projektila, neškodljive nadražujuće i druge aktivne tvari, pirotehničko streljivo ili paradno oružje te onesposobljeno oružje. Iz Policijske uprave šibensko-kninske stoga pozivaju vlasnike oružja C kategorije da podnesu MUP-u zahtjev za označavanje ručnog i ostalog oružja koje služi za izvođenje glasnog pucanja.

– Zahtjev, zajedno s oružjem među koje spadaju i kubure, puške, ručni i drugi mužari te slično, predaje se  prema mjestu prebivališta vlasnika oružja policijskoj upravi ili policijskoj postaji, službi nadležnoj za upravne poslove, u zahtjevu je potrebno navesti podatke o vlasniku oružja, i to ime, prezime, OIB, adresa i broj telefona te podatke o vrsti oružja – priopćeno je iz PU šibensko-kninske.

MUP će nakon označavanja vlasniku izdati potvrdu o označenom oružju kategorije C i dostaviti je vlasniku.

– Ako vlasnik oružja iz kategorije C, koje služi za izvođenje glasnog pucanja, ne podnese zahtjev za označavanje u propisanom roku, oružje će se smatrati nelegalnim i sukladno članku 86. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja biti oduzeto, a protiv odgovorne osobe, odnosno vlasnika oružja, sukladno odredbama članka 89. ili članka 91. istog Zakona, pokrenut će se prekršajni postupak – poručuju iz PU šibensko-kninske.

Drugim riječima, prijeti ima kazna od tisuću pa sve do 30 tisuća kuna.

(FOTO: Ilustracija)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.