Indeks kvalitete života: Hrvatska ne stoji baš dobro

Hrvatska je zauzela 33. mjesto na upravo objavljenoj svjetskoj listi Social Progress Indexa za 2016., najopsežnijeg pregleda o kvaliteti života u pojedinim državama. To je rang lista zemalja po napretku koje su ostvarile u zadovoljavanju temeljnih ljudskih potreba, blagostanja te zaštite okoliša i kvalitete života. Na čelu te rangliste su Finska i Kanada, a za njima slijede Danska, Australija, Švicarska, Švedska, Norveška, Nizozemska, Velika Britanija i Island, donosi telegram.

Ispred Hrvatske su, među ostalim, Slovenija koja je na 20. mjestu, zatim Češka, Estonija, Poljska, Slovačka, dakle, zemlje koje su prije dvadesetak godina daleko zaostajale za Hrvatskom po gotovo svim kriterijima po kojima se danas mjeri socijalni napredak u nekoj državi. Neposredno iza Hrvatske nalaze se Mađarska i Litva. Najveći indeks, 91,54, Hrvatska je dobila za “mogućnost zadovoljavajanja temeljnih potreba svojih građana”, a najmanji, što je doista iznimno nisko, 62,19, za “mogućnosti izbora koji su ljudima na raspolaganju”. Inače, među prvoplasiranim državama indeksi se kreću između 86,56 do 96,17.

 

Neke od ekonomski najrazvijenih država nisu među top 10

Na dnu liste od 160 država nalaze se Zambija, koja za “mogućnost izbora” ima indeks od svega 35,51 a “zadovoljvanja osnovnih ljudskih potreba” 49,19. Ispred Zambije nalazi se Vijetnam koji je za “izbor mogućnosti” dobio indeks 36,15, a u “zadovoljanju osnovnih potreba građana” 78,15, što je relativno visoko za jednu siromašnu državu. Od poznatijih država, pri samom dnu rangliste su Sudan i Turkmekistan. No, najveće iznenađenje predstavljaju relativno bogate države kao što su Malta, Luksemburg i Oman, koje su plasirane ispod 150 mjesta.

Zanimljivost liste je u tomu što neke od ekonomski najrazvijenih država nisu među prvih deset zemalja po socijalnom napretku. Tako Njemačka na najnovijoj ljestvici zauzima 15. mjesto, Španjolska 17., Francuska 18., dok je SAD na 19. mjestu. Prošle godine SAD su bile 16., no sada su ih pretekle Belgija, Španjolska i Francuska. Unatoč toga što imaju najveću i najrazvijeniju ekonomiju na svijetu mjerenu BDP-om, SAD su potisnute na 19. mjesto zbog previsoke stope svojih gojaznih stanovnika, visoke stope ubojstava, velikog broja žrtava u prometu te nejednakosti u pristupu visokom obrazovnu.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

foto:Social Progress Index

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.