Inspektori ušli u 9 bolnica uključujući šibensku: Liječnik u smjeni obradio 5 pacijenata

Poboljšati učinkovitost rada – prva je i jedna od šest mjera koje je predložila inspekcija nakon nenajavljena obilaska devet hrvatskih bolnica. Ministarstvo zdravlja, naime, u kolovozu je poslalo četiri zdravstvena inspektora u različite bolnice – KBC Zagreb, KBC Split, KB Dubrava, KB Sveti Duh te opće bolnice u Šibeniku, Zadru, Varaždinu, Slavonskom Brodu i Zaboku. Inspektori Ministarstva u tim su bolnicama na neurologiji, kardiologiji i gastroenterologiji provjerili koliko je liječnika zaposleno, a koliko ih je na dan provjere radilo te koliko su posla napravili.

Varaždin više od ‘norme’

Tako su u KB-u Dubrava zatekli na radu sedam od ukupno 20 zaposlenih neurologa i zabilježili da je svaki od njih u prosjeku obradio pet pacijenata. U istoj bolnici sve tri djelatnosti koje su bile “mete” inspekcije obradile su manje pacijenata nego što ih je bilo naručeno. U nekim drugim bolnicama, poput one u Varaždinu, kardiolozi su, primjerice, obradili 30 pacijenata, odnosno čak devet više od broja naručenih. Zanimljivost upravo te bolnice jest što u nalazu inspekcije piše da je sav taj posao, odnosno 30 pacijenata, odradio jedan liječnik kardiolog. Sanacijski upravitelj te bolnice Mladen Smoljanecdemantirao je taj podatak rekavši da su na dan nadzora radila dva kardiologa od šestero zaposlenih.

– Jedan od njih bio je na EKG-u, tako da je njih dvoje obavilo taj posao. No, zaista puno radimo. Naravno da pregled jednog pacijenta može trajati sat vremena, ali i deset minuta, no neke se stvari mogu objektivizirati i dobro je da se to napokon počelo i raditi – poručio je sanacijski upravitelj OB-a Varaždin.

Baš kako kaže upravitelj Smoljanec, uvijek će biti diskutabilno procijeniti rad nekog specijalista jer je svaki pacijent individua. No, broj obavljenih pretraga, kako govori, treba se početi mjeriti.

Minus ove inspekcije jest to što su inspektori obilazili bolnice za vrijeme godišnjih odmora, bez prethodne evidencije koliko je specijalista u tom trenutku na godišnjem. No, efekt iznenađenja bio je očito ključan. Iako Varga time nije detektirao one liječnike koji su na poslu samo “na papiru”, ostaju brojke koje će pokazati da je u nekim bolnicama manjkava organizacija rada.

Termin, a ne liječnik

Svojom organizacijom zadovoljni su u zabočkoj bolnici u kojoj su na dan inspekcije bez pregleda ostala dva pacijenata od 53 naručena.

– Kad dobijemo nove uređaje, skratit ćemo liste – komentirao je Tihomir Vančina, sanacijski upravitelj OB-a Zabok.

Generalni zaključak inspekcije jest da u svim “nadziranim bolnicama postoji prostor da se naruči i obradi više pacijenata”. Među mjerama koje su inspektori predložili je i ta da se pacijente mora naručivati na jednome mjestu i da se dokine njihovo naručivanje po odjelima. Da liste čekanja “pumpaju” i liječnici obiteljske medicine jasno je iz zaključka inspektora koji su Vargi poručili da dokine mogućnost primarcima da pacijente naručuju kod točno određenih liječnika. Jer upravo takav način rada jedan je od agregatora lista čekanja koje će neslužbeno mnogi nazvati listama želja.

izvor:vecernji list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.