Iz HEP-a stižu brojne novosti, evo što nas sve uskoro očekuje

ilustracija

Ako iz nekog razloga niste podmirili zadnje rate za struju, ne morate strahovati da bi vas mogli doći iskopčati u svakom trenutku.

Naime, propisom koji bi uskoro trebao stupiti na snagu, distributeru električne energije brani se isključivanje potrošača iz sustava od petka do nedjelje, te na blagdan ili dan uoči blagdana, odnosno danima kad ne može podmiriti svoje obveze.

Riječ je o jednoj od većih novina iz Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električne energije, dokumenta koji bi Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) trebala vrlo skoro usvojiti s obzirom da je javna rasprava okončana prije 40 dana, piše Slobodna Dalmacija.

Među značajnijim promjenama koje se spremaju potrošačima spomenimo svakako i onu o vraćanju limitatora u većinu kućanstava (u razdoblju od 10 godina, op.a.), te ugrađivanju brojila na daljinsko upravljanje za svako obračunsko mjesto, što je proces koji treba završiti u idućih 15 godina.
Potrošačke su udruge uložile svoje primjedbe na novi zakon, a njegove dobre i loše strane, odnosno posljedice za krajnjeg korisnika, otkrio je Nenad Kurtović, savjetnik za energetiku Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

”Limitatori, prema našemu mišljenju, nisu sporni jer jednostavno moramo ići za praksom EU-a, odnosno za racionalizacijom i nadziranjem potrošnje. Ono što tražimo, međutim, jest to da i dalje imamo snagu, odnosno kilovate, koji nam pripadaju ovisno o elektroenergetskoj suglasnosti, a ne da ih HEP prije ugradnje limitatora određuje iz podataka kojima raspolaže u nekoj svojoj internoj evidenciji, kao što je navedeno u prijedlogu Općih uvjeta. Ako to ne spriječimo, pojedina će kućanstva morati kupovati dodatne kilovate kako ih se ne bi stalno izbacivalo iz mreže. Inače, jedan kilovat danas košta točno 1.687 kuna”, objašnjava Kurtović.
Druga sporna stavka jest ona o brojilima na daljinsko upravljanje, modernim uređajima preko kojih će se obavljati i iskapčanja, no nije precizirano tko će ih plaćati. U Savezu zahtijevaju da taj teret ide na HEP ili na državu, nipošto na potrošače. Minimalna cijena takvog jednog brojila iznosi, inače, 2.000 kuna.

IZVOR: Danas.hr/ Slobodna Dalmacija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.