Iz Hrvatskog sabora novi udar na slobode medija i ruganje građanima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u svom priopćenju upozorava kako je izbor vanjskih članova Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora novi udar na slobodu medija i integritet novinarske profesije u Hrvatskoj. Priopćenje, koje potpisuje Saša Leković, predsjednik Izvršnog odbora HND-a, prenosimo u cijelosti

Iako Hrvatsko novinarsko društvo okuplja gotovo 2400 novinara za vanjsku članicu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije nije izabrana kandidatkinja HND-a Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a i vanjska članica tog odbora u prethodnom mandatu.

Nisu prihvaćene niti kandidature bivšeg predsjednika HND-a i novinara Novog lista Zdenka Duke, te pročelnice Odjela za komunikologiju na Hrvatskim studijima i bivše članice Programskog vijeća HRT-a Nade Zgrabljić Rotar kao niti kandidature izvršne direktorice GONG-a te bivše novinarke Jelene Berković, osnivača i urednika portala H-Alter Tonija Gabrića i urednice na N1 televiziji Sandre Križanec. Nije prihvaćena niti kandidatura Ante Mikića, ravnatelja Hrvatske katoličke mreže i bivšeg urednika Hrvatskoga katoličkoga radija

Dakle, za vanjskog člana svog Odbora za informiranje informatizaciju i medije Hrvatski sabor nije izabrao niti jednog od kandidata sa novinarskim iskustvom i stručnim znanjem u području medija već su na ta mjesta najveće stranke instalirale svoje članove.

Time su se političke elite još jednom narugale građanima Hrvatske čije bi interese trebali predstavljati jer smisao postojanja vanjskih članova saborskih odbora trebao bi biti u tome da osiguraju neophodnu razinu stručnosti u tim parlamentarnim tijelima‘, navodi se u priopćenju HND-a.

Sabor je, naime, u petak za vanjske članove Odbora izabrao Davora Pavića koji je bio član Odbora i u prošlom sazivu, a pročelnik je kabineta župana Splitsko-dalmatinske županije, ravnatelja Zakladne uprave HDZ-ove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećka Prusinu, sudskog vještaka za informatiku, člana SDP-a Denisa Hrestaka, profesora na Katedri za marketing Zagrebačke škole ekonomije i managementa Predraga Haramiju koji je, među inim, jedno vrijeme bio i državni tajnik u MORH-u te predsjednika Upravnog odbora udruge Pragma Nedjeljka Markovića.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.