Trovanje na Hvaru

Iz Splita stigle dobre vijesti: Djecu koja su se otrovala plinom liječnici počeli buditi iz inducirane kome

Tragedija koja se dogodila na brodu u hvarskoj luci zavila je u crno obitelj sicilijanskog menadžera Eugenija Vincija (57) koji je, kako je istraga pokazala, umro zbog udisanja ugljikova monoksida, koji oštećuje ponajprije mozak, a zatim i druge vitalne organe.

Njegov sin od pet godina i kći od 14 i dalje su na liječenju u Jedinici intenzivnog liječenja djece (JILD) Klinike za dječje bolesti KBC-a Split i danas su liječnici prvi put izrazili nešto optimističnije prognoze, javlja RTL.

Nakon jutarnje vizite liječnici u splitskoj bolnici rekli su da su optimističniji u odnosu na prijašnje stanje djece. Tijekom poslijepodneva liječnici su djecu počeli buditi iz inducirane kome, no još nije poznato koliko će to trajati.

Brod Atlantia isplovio je iz Omiša za Split. Tamo su ukrcali talijanske turiste te otplovili u Milnu na Braču. Nakon toga odredište im je bilo – otok Vis, a u ponedjeljak navečer stigli su na Hvar. U utorak isplovljavaju. Zbog tragedije na brodu, smrti Talijana i teških zdravstvenih problema petero putnika, vraćaju se u hvarsku luku.

Kako neslužbeno doznajemo, brod Atlantia imao je još prošlog tjedna problema s agregatom na vezu na Visu.

Atlantia je prošla tehničke preglede i imala valjane isprave za nautički turizam. No, kvar nije bio prijavljen, a ugradnja neovlaštene opreme automatski znači suspenziju plovidbene isprave.

– Ugradnja benzinskog agregata, ako je to istina, podložna je posebnim odobrenjima samog agregata, izvedbe, njegova smještaja, ventilacije, protupožarne zaštite, izvedbe ispuha  i tako dalje. Ta stvar nažalost nije bila regulirana, nije bila prijavljena ni Ministarstvu ni Hrvatskom registru –  rekao je Andro Vidjak, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog registra brodova.

Neispravno postavljen benzinski agregat ispunio je brod ugljikovim monoksidom koji je teško otrovao dvoje djece i ubio njihova oca.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.